© Copyright: Billeder: Jouko Lehmuskallio.
All rights reserved.

Blåklokke

Campanula rotundifolia

  • Familie: Klokkefamilien – Campanulaceae
  • Højde: 10–60 cm.
  • Blomstre: Blomsterkronen er af fem sammenvoksede kronblade, klokkeformet, blå, sjældent hvid, 14–20 mm. Bægerfligerne er slanke og tilbagekrummede. Støvvejen er af tre sammmenvoksede frugtblade, griffelen er enkeltstående, støvfanget er 3-fliget. Fem stilke. Blomsterne er oprejste i begyndelsen, senere nikker de, blomsterne er i en halvskærmet blomsterstand.
  • Blade: Grundblade som visner hurtigt, slanke stængler, hårløse blade, runde eller mere eller mindre nyreformede og med tandede bladkanter. Ustænglede stilkblade, slankt elliptiske til linære med hele kanter.
  • Frugt: En tydelig nervet, rund, nikkende kapsel. Frøene er gulbrune.
  • Vækststeder: Enge, kanter på marker, klippefremspring og vejsider.
  • Blomstringstid: juni–september.

Slægten Campanula omfatter omkring 300 arter. Mange af arterne er oprindelige i bjergene i Midt- og Sydeuropa og i Midterhavsregionen. De er almindeligvis flerårige urter, som indeholder mælkesaft.

Blåklokken er formodentlig den bedst kendte klokkeblomst i Finland. Den adskiller sig fra andre klokkeblomster ved at den har to slags blade (runde grundblade (rotundifolia), men næsten lanseagtige stilkblade). Blåklokken er varieret og adskillige varianter er kendt i Finland. De adskiller sig fra hinanden i størrelse, vækststeder, tal af blomstre og grene i blomsterstanden. Man kender også til hvidblomstrede Blåklokkker så vel som i andre klokkeblomstre.

Blåklokken er regionsblomst i Central Ostrobothnia.

Andre arter i samme genus
Andre arter i samme familie

Follow us!Identificer arter!

Sivun alkuun / Top of the page