© Copyright: Billeder: Jouko Lehmuskallio.
All rights reserved.

Bleg Pileurt

Persicaria lapathifolia

  • Familie: Syrefamilien – Polygonaceae
  • Højde: 20–80 cm.
  • Blomstre: Radiersymmetriske, ca. 1,5 mm. lange. Støvknapperne består alm. af fem gullige eller lyserøde segmenter, som er sammenvoksede halvvejs op. Stilk og bloster har gule kirtler. Støvvejen er af to sammenvoksede frugtblade. Basen er to lettere sammenvoksede grifler. Seks stilke.
  • Blade: Vekselstillede. Stænglede, hårløse eller tæt hårede fornenden. Bladene er lanseagtige til næsten elliptiske, spidse eller stumpe, ofte med en mørk plet i midten. Akselbladene er sammenvoksede til en stilkomklamrende skedehinde, som er løstsiddende og hårløs eller meget korthåret ved åbningen.
  • Frugt: En brun, rundet, men flad nød, ca. samme længde som blosteret.
  • Vækststeder: Strande, pløjejord, øde jord, haver, affaldspladser, og vejsider.
  • Blomstringstid: juli-september.

Bleg Pileurt er en variabel etårig plante, som ofte bliver sat i forbindelse med gammel bosættelse. Den er ikke særlig krævende, men foretrækker nitrogenholdig jord. På marker er denne art en problematisk ukrudtsplante. Dens frø forebliver levedygtige i årtier og kan passere intakt igennem fordøjelseskanalen hos kvæg.

Bleg Pileurt er delt op i to underarter, som er den mere almindelige Bleg Pileurt ssp. pallida og den mere rødlige Knudet Pileurt ssp. lapathifolia. Den mere sjældne Fersken Pilurt (P. maculosa) ser ud lige som Bleg Pileurt. Den adskiller sig ved at den mangler kirtelpletter og har alm. et langhåret kræmmerhus, og på griflerne, som er sammenvoksede fra basen og halvvejs op.

Andre arter i samme genus
Andre arter i samme familie

Follow us!Identificer arter!

Sivun alkuun / Top of the page