© Copyright: Billeder: Jouko Lehmuskallio.
All rights reserved.

Blød Storkenæb

Geranium molle

  • Familie: Storkenæbfamilien – Geraniaceae
  • Vækstform: Etårig eller overvintrende urt. Overvintrende individer har en stærk pælerod.
  • Højde: 5-25 cm. Flere stilke, oprejst til opstigende, grenede, bløde lodne og dunhårede, almindeligvis rødlige.
  • Blomstre: Regelmæssige, 5-8 mm brede. 5 kronblade, lyserøde, dybt hakkede ved vedhænget. 5 Bægerblade, smalt membrankantede, lodne, kortere end kronbladene. 10 støvdragere som alle har støvknap. Sammenvoksede, enkelt griffelstøvvej med 5 støvfang. Blomsterne er almindeligvis i akselstillede par, eller ender i skud.
  • Blade: Former baserosette på skuddet er de enkeltstående eller modsatstillede. Rosettebladene er langstænglede, stilkbladene er kortstænglede med akselblade. Løvene er kugleformede, årerne er håndformede, 5-7-fligede op til halvdelen af bladet, løvfligerne er brede, ofte tretandede.
  • Frugt: 5-delt spaltefrugt, næblignende spids, næbdelene snor sig ved opspringning. Delfrugter (frugtblade) er krusede og lodne.
  • Vækststeder: Tørre klippefyldte marker, stenet jord, ruiner, bredder, affaldspladser, gårdspladser.
  • Blomstringstid: Juni-september.

I Finland er udbredelsen af Blød Storkenæb begrænset til Åland øerne og Turku øgruppen. På fastlandet i Finland er arten kun fundet som sporadisk ukrudt. Den vokser almindeligvis langs vejsider, på græsgange, marker og andre opdyrkede områder. Udbredelsen har sandsynligvis fulgt jordbrug og anden menneskelig aktivitet allerede siden gamle dage. I øjeblikket bliver arten spredt effektivt gennem menneskelig aktivitet, mest som en forurening blandet med kløverfrø, og har rejst fra sit midtpunkt i Vesteuropa, Middelhavet og Nærøsten til det meste af Europa, Nord og Sydamerika, Australia, New Zealand og Fjernøsten. De årlige ændringer i populationsdynamikken for denne etårige art er høje. Til tider kan Blød Storkenæb findes i overflod, for siden at være totalt fraværende.

Blød Storkenæb skaber ofte blandede bestande med sin nære slægtning Liden Storkenæb (G. pusillum). Stilken og bladstilkene hos den senere har korte hår, mens Blød Storkenæb har både lange og korte hår. Liden Storkenæbs kronblade ligner ret meget bægerbladene i længden, mens Blød Storkenæb har lidt længere. Endvidere er delfrugterne hos Liden Storkenæb bløde og hårene presset imod, mens delfrugterne hos Blød Storkenæb er krusede og hårløse. Kløftet Storkenæb (G. dissectum) er en tredje sjælden art som kan findes på lignende vækststeder, hovedsagligt på Åland. Dens blade er dybt kløftede, som navnet antyder, dens blomstre er dybt røde og delfrugterne bløde.

Andre arter i samme genus
Andre arter i samme familie

Follow us!

Identificer arter!

Sivun alkuun / Top of the page