Lychnis coronaria Lychnis coronaria Lychnis coronaria

© Copyright: Billeder: Jouko Lehmuskallio.
All rights reserved.

Brændende Kærlighed

Lychnis chalcedonica

  • Latinsk synonym: Silene chalcedonica
  • Familie: Nellikefamilien – Caryophyllaceae
  • Vækstform: Flerårig urt.
  • Højde: 30-50 cm. Stilken er ugrenet og groft håret.
  • Blomstre: Blomsterkronen er regelmæssig, skarlagensrød (sommetider lyserød eller hvid), omkring 1,5-2 cm bred; fem kronblade, 2-fliget halvvejs, eller sommetider hel. Bikronen (en lille blomsterkrone i tillæg) er lille. Blomsterbægeret er rørformet, 5-fliget, langhåret, mangler bibæger; fligerne er tilspidsede med hindeagtige kanter. Almindeligvis 10 støvdragere. Støvvejen er en frugtstand med fem grifler. Blomsterstanden er tæt, skærmstillet, 10-40 blomstret kvast.
  • Blade: Modsatte, stængelløse, den øvre del er stængelomfattende. Bladene er ægformede-forlængede, hjertebaserede med hele kanter, ret grove.
  • Frugt: 8-10 mm lang kapsel som deler sig i 5 fliger.
  • Vækststeder: Parker, gårdspladser, bredder. Prydplante, forvildet og en rest fra opdyrkning.
  • Blomstringstid: Juni-august.

Trævlekrones blomstre er ikke så godt kendte som prydplanter, men deres gruppe omfatter en af de mest almindelige og populære finske flerårige planter, Brændende Kærlighed. Den er et traditionelt medlem af det blomsterbed som først blev dyrket i parker, præstegårde og herregårdshaver, og senere også på landsteder og sommerhushaver. Dens skarlagensrøde blomsterstand er meget iøjnefaldende blandt vores nordlige hovedsagligt gule og blårøde farveskema, også når den forvilder sig. Brændende Kærlighed trives almindeligvis længe på det sted, hvor den bliver plantet, og den vokser ofte vildt omkring gamle huse.

Vild Brændende Kærlighed vokser tæt på Finland i fugtige skove og levende hegn i det sydlige Rusland. Den er sandsynligvis kommet fra fjernere egne i Europa: korsriddere har tydeligvis bragt planten med sig fra Mellemøsten. På mange sprog er planten kendt som Jerusalem eller Malteserkors, og dens blomstre minder virkelig om tempelriddernes malteserkors når man ser den fra oven, selv om den har en ekstra arm. Brændende Kærlighed begyndte sin erobring af centraleuropæiske haver tilbage i det 16 århundrede, den nåede Sverige nogle hundrede år senere og endelig også Finland. Plantens rod indeholder saponin – en sæbelignende sammensætning – som laver en skummende vaskeopløsning når den bliver tilsat vand. En bedre kendt og mere brugt sæbeplante er dog dens slægtning (Saponaria officinalis), som også vokser vildt på steder, hvor den tidligere er blevet dyrket som en prydplante eller nytteplante. Vild Trævlekrone (L. flos-cuculi) minder ikke direkte om sine bedre kendte slægtninge i blomsterbedet, men den kan holde sit hoved højt ved siden af dem som en frodigt blomstrende prydplante.

Andre arter i samme familie

Follow us!

Identificer arter!

Sivun alkuun / Top of the page