Sium sisarum

© Copyright: Billeder: Jouko Lehmuskallio.
All rights reserved.

Bredbladet Mærke

Sium latifolium

  • Skrives også: Bredbladet mærke
  • Familie: Skærmplantefamilien – Apiaceae (Umbelliferae)
  • Vækstform: Flerårig urt. Kort rodstok, oprejst mangeleddet.
  • Højde: 100-150 cm. Stilken er grenet i den øvre del, vinklet, hårløs, hul, leddene har skillevægge.
  • Blomstre: Regulær blomsterkrone (actinomorphic), hvid, mindre end 5 mm bred, 5 kronblade, hakket, med en indadbøjet spids. 5 Bægerblade. 5 støvdragere. Støvvejen er af 2 sammenvoksede frugtblade, 2 grifler. Blomsterstanden er en sammensat blomsterskærm, almindeligvis 20-30 sekundære blomsterskærme. Primære og sekundære blomsterskærme har dækblade, dækbladene på den primære blomsterskærm er store i det, bladlignende med hindeagtige kanter.
  • Blade: Vekselstillede, stænglede, basen er bælglignende. Bladene under vandet er 2–3 gange finnede, fligerne er meget smalle. Bladene oppe i luften er finnede, i 4-8 par, uligefinnede, småbladene er elliptiske-smalt elliptiske ægformede, savtakkede.
  • Frugt: Bredt elliptisk, flad, tykåset, brun, 3-4-mm lang todelt spaltefrugt.
  • Vækststeder: Næringsrige flodbredder, floddeltaer.
  • Blomstringstid: Juli-august.

Bredbladet Mærke er ekstremt udrydningstruet og beskyttet i hele Finland.

Den krævende Bredbladet Mærke trives på grundt vand, specielt i langsomt flydende floder og floddeltaer. Næringsrige søer og små vandområder er også passende, eftersom planten sommetider også har været kendt for at vokse i selv små lavvandede pytter på kystklipper. Man skulle tro at der er masser af passende kyster i dette tusind søers land. Men den eneste naturlige forekomst af Bredbladet Mærke ser ud til være i deltaen, som er overgroet med rør, floden Summa og på kysten ved Vehklahti bugten i Sydøst Finland. De andre kendte vækststeder var i Sydvest Finland, i Uusikaupunki, ved det lavere løb på floden Sirppu, indtil den blev ødelagt af vodtrækning på flodbredden! Tydeligvis har kortlevede populationer, som åbenbart er opstået af frø, som er båret fra nabolande, længe vokset over hele Sydfinland. I Europa er arten ret almindelig og vidt udbredt, så det ville ikke være overraskende hvis en ny forekomst på vores kyster blev fundet på et hidtil ukendt sted. De tykke åse på frugten på Bredbladet Mærke virker som en ponton, og plantens frø kan flyde med strømmen til nye kyster. Oven i alt dette spredes planten igennem forårstiden gennem sine løse skud, men denne form for spredning ser ikke ud til at være særlig effektiv. Det er næppe sandsynligt at mennesker med vilje har udbredt Bredbladet Mærke: specielt fordi rodstokken er så giftig og skuddene har en bitter, brændende smag. Den nære slægtning Sukkerrod (Sium sisarum), på den anden side, er sommetider dyrket til sukkerproduktion.

For en skærmplante er Bredbladet Mærke nem at genkende, derfor er det værd at se efter stilke som gemmer sig imellem rørene, idet mindste i Sydfinland. Undervandsbladene som vokser i begyndelsen af sommeren har meget smalle fliger, lige som fiskegæller, og er typiske for vandplanter. Bladene oppe i luften er om sommeren meget særprægede og ser ud som rønneblade. Enkeltstående blomstre er ret uimponerende, men blomsterstanden er samlet smuk og tiltrækker biller, fluer, årevingede insekter og hemiptera som befrugtere.

Andre arter i samme familie

Follow us!

Identificer arter!

Sivun alkuun / Top of the page