Thymus vulgaris Thymus vulgaris Thymus vulgaris

© Copyright: Billeder: Jouko Lehmuskallio.
All rights reserved.

Bredbladet Timian

Thymus pulegioides

  • Familie: Læbeblomstfamilien – Lamiaceae
  • Vækstform: Flerårig dværgbusk.
  • Højde: 10-20 cm. Opadstigende stilk, 4-kantet, kun hår langs kanterne. Alle grene blomstrer. Med stærk duft.
  • Blomstre: Blomsterkronen er uregelmæssig, rød, omkring 6 mm lang, sammenvokset, tolæbet, med langt lige rør, lodden. Blomsterkronens overlæbe har hakket spids, flad; underlæben er 3-fliget, midterfligen er større end sidefligerne. Blomsterbægeret er smalt klokkeformet, tolæbet. Blomsterbægerets underlæbe er 2-fliget, smalle fliger; overlæben er 3-fliget, fligerne er smalt trekantede. 4 støvdragere som stikker frem fra blomsterkronen, pjuskede. Støvvejen er sat sammen af 2 sammenvoksede frugtblade. Blomstre i hvirvler forme en blomsterskærm, den laveste hvirvel er ofte for sig selv.
  • Blade: Modsatstillede, stænglede. Bladene er ægformede-elliptisk lancetformede med tilspidset base, rødlige pletter og hel kant.
  • Frugt: En 4-delt spaltefrugt.
  • Vækststeder: Parker, havne, ødemark, vejsider. Også en prydplante.
  • Blomstringstid: Juli-august.

Små planter som bliver solgt i havecentre som Smalbladet Timian (T. serpyllum) er i dag faktisk næsten altid Bredbladet Timian. Arterne er ikke ret nemme ar skelne imellem. Bredbladet Timian bliver højere og er mere oprejst, kun kanterne på stilken er lodne, og alle skuddene ender i blomstre. Smalbladet Timian på den anden side vokser almindeligvis tydeligt tættere på jorden, stilkene er lodne over det hele og har en masse blomsterløse skud tæt på jorden. Arterne krydsbestøver sig sommetider med hinanden. Dette er ikke noget problem for den almindelige gartner da Bredbladet Timian trives i terrasselagte haver eller stenhøjspartier, akkurat lige som Smalbladet Timian. Dele af bestanden er endt i landet blandet sammen med græsfrø. Bredbladet Timian vokser mange steder som en vild urt og som et levn fra dyrkning, og typiske vækststeder er tørre græsplæner i parker og grusgrave ved siden af veje, selv om planten ikke er specielt ivrig efter at sprede sig tæt på mennesker og menneskelig aktivitet. Den foretrækker solskin og tør, let jord.

Bredbladet Timian er oprindelig i Europas tempererede område, og den vokser på mange forskellig slags åbne områder: klippefremspring, grusgrave, sandede steder og på let jord. Græsning hjælper timian fordi kvæg holder vegetationen tilstrækkelig lav, og selv får æder ikke medlemmer af slægten.

Timian er blevet brugt på mange måder i hjemmet, fra at lave hostemedicin til at tiltrække en ægtemand til at uddrive Djævlen. Dens popularitet kommer af den aromatiske duft, og det mest berømte medlem af slægten er krydderurten Almindelig Timian (T. vulgaris).

Andre arter i samme familie

Follow us!

Identificer arter!

Sivun alkuun / Top of the page