Anemone sylvestris Anemone canadensis

© Copyright: Billeder: Jouko Lehmuskallio.
All rights reserved.

Brefliget Anemone

Anemone trifolia

  • Familie: Ranunkelfamilien – Ranunculaceae
  • Vækstform: Flerårig urt. Lang krybende rodstok, grålig hvid med udløbere.
  • Højde: 15-30 cm. Stilken er ugrenet, til en vis grad hårløs, ofte blåligrød ved basen.
  • Blomstre: Regelmæssigt bloster, hvide eller lyserøde, 30-43 mm på tværs. 6-8 hårløse blomsterblade. Mange støvdragere, hvide eller blålige. Støvvejene er enkeltstående, mange støvveje. Blomsterne afslutter almindeligvis enkeltstående stilken.
  • Blade: Basalbladene er enkeltstående, ikke tæt på blomsterstilk, langstænglede, langlivede. Stilkbladene er 3-bladede i en hvirvel, kortstænglede, mørkegrønne. Bladene har 3 småblade; småbladene er lancetformede, hele med savtakkede kanter.
  • Frugt: Elliptisk, lodden 4-6 mm lang nøddefrugt med et kort børstehår i spidsen, ofte samlede. Frugtstanden er oprejst.
  • Vækststeder: Løvskove og smeltevandsskove, især på bakkekamme og dale.
  • Blomstringstid: Maj.

Brefliget Anemone er beskyttet i hele Finland.

Brefliget Anemones naturlige udbredelsesområde er meget splittet. Man mener at dette afspejler artens lange levetid og den bliver regnet som et af de ældste medlemmer i denne gruppe. Brefliget Anemone har tre forskellige centre for udbredelse i Eurasien: en i sydvest Europa i Pyrenæerne, en anden i Centraleuropa i de sydlige Alper, og en tredje i de sydøstlige Karpater.

I 1929 blev en fjerde bestand af Brefliget Anemone opdaget i løvskoven i Vääksy, i Asikkala i Häme i det sydlige Finland. Mere af arten blev senere fundet et andet sted i det sydlige Häme. Floraen i dette område, hjemstedet for det som endnu er den eneste kendte nordiske bestand, er blevet ret grundigt studeret. Der er endnu ikke fundet nogen tilstrækkelig grund til hvorfor Brefliget Anemone har spredt sig til Finland. Selv om det er muligt at den har spredt sig naturligt med trækfugle, så er det ikke meget sandsynligt. Botanikere har mistanke om at arten på et tidspunkt med vilje er blevet sået i Finland, måske af botanikprofessor J.P. Norrlin ved Helsinki Universitet, som var interesseret i sjældne planter og som også havde et sommerhus tæt på stedet, hvor den først blev opdaget. Arten bliver dyrket i udlandet i haver som jorddække og unge planter er i det mindste af og til blevet bragt til Finland. Sommer Anemone (A. sylvestris) fra Europa og Canada Anemone (A. canadensis, syn. Anemonidium canadense) fra Nordamerika bliver også dyrket som prydplanter og de kan forvildet sig til passende forhold for at prøve sin lykke i naturen.

Til forskel fra vores kendte Hvid Anemone og Gul Anemone, holder Brefliget Anemone sig grøn til efteråret. Dens blade er mørkegrønne med tre småblade, men de er ikke fligede eller stortandede som hos dens slægtninge; de er mere tæt savtakkede.

Andre arter i samme genus
Andre arter i samme familie

Follow us!

Identificer arter!

Sivun alkuun / Top of the page