© Copyright: Billeder: Jouko Lehmuskallio.
All rights reserved.

Burre Snerre

Galium aparine

  • Familie: Krapfamilien – Rubiaceae
  • Højde: De strittende stilke er 30–120 cm. lange, firkantede med krogede hår.
  • Blomstre: Radiersymmetriske (regelmæssige). Blomsterkronen er hjulformet, 1.5–2 mm. bred, af 4 hvide kronblade, som er vokset sammen i basen og er rundede-trekantede og spidse. Intet blomsterbæger. 4 støvdragere, hæftet mellem blomsterkronefligerne. Støvvejen er af to sammenvoksede frugtblade, 2 grifler.
  • Blade: I hvirvler rundt om stilken, ustænglede. Hvirvler består alm. af 4 til 8 elliptiske blade som ender i et kort børstehår og er dækkede med krogede hår på den øvre overflade, langs kanterne, og langs midterribben på undersiden.
  • Frugt: En spaltefrugt formet af to næsten kuglerunde dele som er dækkede af krogede børstehår med en opsvulmet base.
  • Vækststeder: Tangdynger på kyster, småkrat ved vand og løvskove. Også marker, møller, og depoter.
  • Blomstringstid: juni-september.

Burre Snerre er en varieret etårig plante. I Vest og Centraleuropa er den en ret problematisk ukrudtsplante. I Finland er den for sjælden til at være til skade for landbruget. Dens oprindelige vækststeder var løvskove og krat ved vand. Gennem sin klamrende frugt har arten spredt sig over et område, som er betydeligt større end dens indfødte udbredelse.

Hør Snerren (G. sporeium), som er en skadelig ukrudtsplante i Finland, ligner Burre Snerre meget, men adskiller sig ved at have mindre blomstre (ca. 1 mm. bred), som almindeligvis er grønlige, mere end hvide. De krogede børstehår på frugten af Hør Snerre har ikke en opsvulmet base.

De medlemmer af Krapfamilien (Rubiaceae) som forekommer i Finland, bærer tilsyneladende deres blade i hvirvler. I virkeligheden har hver ledknude kun to modsatsiddende blade. De andre bladlignende vedhæng er akselblade.
Snerrer minder meget om deres slægtninge, mærkerne (Asperula spp.). Det mest adskillende kendetegn kan findes i blomsterne. Blomsterkronen hos mærkerne er tragtformet med et langt rør. Den hos snerrer er hjulformet med et kort rør.

Andre arter i samme genus
Andre arter i samme familie

Follow us!

Identificer arter!

Sivun alkuun / Top of the page