Rumex longifolius & Rumex crispus

© Copyright: Billeder: Jouko Lehmuskallio.
All rights reserved.

By Skræppe

Rumex longifolius

  • Familie: Skedeknæfamilien – Polygonaceae
  • Højde: 60–120 cm. Stilken er ugrenet op til blomsterstanden. Oprejst stilk gennem vinteren.
  • Blomstre: Almindeligvis biseksuelle, små (2–3 mm), Radiersymmetriske. Blostersegmenter i to hvirvler på tre. Segmenter på ydre hvirvel er små og bagudrettede. Indre hvirvel former frugtklappen, som er rundlig til nyreformet, med hele eller fint rundtakkede kanter, og alm. uden knopper. Sommetider har et segment en forlænget knop langs midterribben. Seks støvdragere. Støvvejen består af tre sammenvoksede frugtblade, tre grifler. Samlet på blomsterstængelen nær basen. Blomstre i klynger i adskillige blomsterklaser.
  • Blade: Basalbladene er vekselstillede, langstænglede, lådne på undersiden langs nerverne. Bladene er ikke mere end fire gange så lange som brede, forlænget-ægformede til elliptiske, med rundet eller tilspidset base og bølgede kanter. Stængel og blade af ca. samme længde. Kræmmerhuset er hindeagtigt, frynset.
  • Frugt: En brun, skarpt trerandet, ca. 3 mm. bred, blank nød.
  • Vækststeder: Pløjejord, vejsider, kyster, haver, lossepladser.
  • Blomstringstid: juli-september.

Skræpper (Rumex spp.) er en taksonomisk besværlig slægt da arterne jævnligt hybridiserer. Klappene, som indkapsler den modne frugt er ofte væsentlige i identifikationen.

By Skræppe er flerårig plante. Den hører til en afdeling i slægten, hvor blomstrene er biseksuelle og frugtklappen er tydeligt længere end frugten. Denne art bliver almindeligvis sat i forbindelse med menneskelig indflydelse, og har spredt sig med hjælp af mennesket. Den trives på nitrogenrig jord. Den er blevet kendt for at undgå basisk underlag.

Andre arter i samme genus
Andre arter i samme familie

Follow us!

Identificer arter!

Sivun alkuun / Top of the page