© Copyright: Billeder: Jouko Lehmuskallio.
All rights reserved.

Canadisk Gyldenris

Solidago canadensis

  • Familie: Kurvblomstfamilien – Asteraceae
  • Vækstform: Flerårig urt. Producerer rodstokke. Former stande.
  • Højde: 30–150 cm. Øvre stilk er tæt korthåret.
  • Blomstre: Blomstre former et under 1 cm bredt, enkelt blomsterlignende hoved dækket af dækblade. Hovedets blomstre er gule, strålesmåblomstre er tungelignende; disksmåblomstrene er rørformede og små. 5 støvdragere. Støvvejen er sat sammen af 2 sammenvoksede frugtblade. Regelmæssige, 2-3 mm lange. Dækblade overlapper i mange rækker. Hovedet er en konisk blomsterklase, lavere blomsterstands grene er buede.
  • Blade: Vækselstillede, stængelløse, tætte. Bladene er smalt elliptiske, tilspidset base, sparsomt skarptandede-næsten med hele kanter, den øvre side er lidt glat og blank, undersiden er korthåret.
  • Frugt: Cylindrisk hårpensel med dunet spids.
  • Vækststeder: Gårdspladser, enge, brakjord, jernbanedæmninger, vejsider, skovtykninger ved vand. Også en prydplante.
  • Blomstringstid: August-oktober.

Kun et medlem af gyldenrisslægten vokser i Europa: Almindelig Gyldenris (S. virgaurea), som også er almindelig i Finland. Nordamerika har på den anden side omkring hundrede arter, som har udviklet sig siden den blev taget over Atlanterhavet som en prydplante i 17 århundrede. Gyldenris fra Canada og nordlige dele af USA trives i et klima som ligner de nordiske lande og de er blevet meget populære i Finland i køkkenhaver og parcelhushaver. De første finske blomsterbede have Canadisk Gyledenris, og den har forvildet sig siden 1910. I dag ses den ofte klare sig selv på enge og bredder, især omkring områder, som før har været dyrkede. Som en rest fra gamle haver kan den tyde på en forladt gårdsplads eller have, men almindeligvis er den brudt ud af sig selv. På grund af sin tendens til at forvilde sig, bør Canadisk Gyldenris blive klassificeret som en plage, en fremmed art som skaber en trussel for vores vilde blomstre.

Når spredningen af Canadisk Gyldenris er kontrolleret og den ikke får lov til at forvilde sig, kan dens positive egenskaber nydes i haven. Når den er smukkest, blomstrer arten fra slutningen af sommeren til vinteren: små gyldne hoveder pryder planten sine tusinder af antal. Blomsterstanden letter om denne store og frodige plante og giver den en skrøbelig karakter – og nogle mennesker synes også at den ser rodet ud. Den har ikke altid tid til at blomstre rigtig i det nordlige Finland før vinteren sætter ind. Gyldenris er planter af korte dage: deres blomstring annoncerer sæsonen for længere nætter og mindre dagslys. Blomsterne tiltrækker en masse insekter, det som glæder mennesker mest er farverige sommerfugle. Den sene blomstringstid giver en udmærket fødekilde for insekter, som forbereder sig til vinteren. Canadisk Gyldenris spreder sig godt gennem frø, så det er bedst at klippe hovederne af efter at der har blomstret. Canadisk Gyldenris er i større grad blevet skiftet ud i haver af de endnu smukkere have gyldenris varianter som er udviklet ved at krydse Canadisk Gyldenris med andre varianter. Af de amerikanske gyldenris som nu vokser i Finland, har Sildig Gyldenrod (S. gigantea) den største lighed med Canadisk Gyldenris, selv om, som navnet siger, at den er større.

Andre arter i samme genus
Andre arter i samme familie

Follow us!

Identificer arter!

Sivun alkuun / Top of the page