© Copyright: Billeder: Jorma Karjalainen. All rights reserved.

Cerastium nigrescens

Cerastium nigrescens

  • Latinsk synonym: Cerastium arcticum
  • Familie: Nellikefamilien – Caryophyllaceae
  • Vækstform: Flerårig urt. Tæt toppet.
  • Højde: 5-10 cm. Stilken er opadstigende, langhåret.
  • Blomstre: Blomsterkronen er regelmæssig, hvid, omkring 1-2 cm bred; fem kronblade, 8-13 mm lange, 1,5-2 gange så lange som bægerbladene, svagt 2-fligede. 5 Bægerblade, elliptiske, sparsomt kirtelhårede med smalle hindeagtige kanter; blomsterbægerets base er rund. Almindeligvis 10 støvdragere. Støvvejen er en frugtstand med fem grifler. Almindeligvis 1-2 blomstre, almindeligvis dårligt udviklede; hindeagtige kanter på dækbladene er højst 0,2 mm brede.
  • Blade: Modsatte, stængelløse. Bladene er bredt elliptisk-lancetformede med hele kanter, sparsomt langhårde-hårløse med randhårede kanter.
  • Frugt: Cylindrisk, praktisk talt lige, 9-16 mm lang kapsel, delt op i 10 fliger.
  • Vækststeder: Snekanter på højdedrag, smeltevandsenge, stejle skrænter, sandbakker.
  • Blomstringstid: Juli-august.

Cerastium nigrescens er beskyttet over hele Finland.

Cerastium nigrescens er fundet blomstrende så langt mod nord som fast jord eksisterer. I Finland vokser Cerastium nigrescens sjældent på nordvest Enontekiö højdedragene og er kun til en vis grad almindelig i de ekstreme forhold på Finlands højeste tinde, Halti; tætte bestande vokser også andre steder, så som på Saana Højdedraget. Som det let kan udledes af artens vækststeder, så foretrækker den meget koldt klima. Hvis man vil finde Cerastium nigrescens må man klatre op på de højeste områder på højdedragstundraen og finde fugtigt grus ved snekanten eller ved siden af smeltevandssøer. Det kræver lidt anstrengelse at finde arten fordi det lille antal af bestande er ofte knebent, og den lille plante kan nemt forblive ubemærket.

På højdedragstundraen og lidt under trægrænsen vokser en hel gruppe af hvidblomstrede høgeurt og hønsetarm (Stellaria). Blomsterne hos begge slægter har fem kronblade, men hønsetarms er så dybt fligede, at de ser ud til at have ti. Af sine slægtninge bliver Cerastium nigrescens oftest forvekslet med en anden storblomstret højdedrags hønseurt, (C. alpinum), af dens tre underarter ligner den mest ssp. lanatum. En definitiv klassifikation kan laves, baseret på de raffinerede forskelle imellem deres bægerblade og dækblade, selv om en lup absolut er nødvendig. Cerastium nigrescens bliver almindeligvis først genkendt på sin fast duskede måde at vokse på og sine tætte blade. Højdedrags hønsetarme krydses også med hinanden; i det mindste krydses Cerastium nigrescens med Glat Fjeld Hønsetarm og Almindelig Hønsetarm ssp. fontanum.

Andre arter i samme genus
Andre arter i samme familie

Follow us!Identificer arter!

Sivun alkuun / Top of the page