Silene dioica x latifolia

© Copyright: Billeder: Jouko Lehmuskallio.
All rights reserved.

Dagpragtstjerne

Silene dioica

  • Familie: Nellikefamilien — Caryophyllaceae
  • Højde: 20–60 cm.
  • Blomstre: Radiersymmetriske med fem lyserøde kronblade, som er samlet ved basen og dybt hakkede. Blomsterbægeret er almindeligvis 5-fliget med bløde og kirtelagtige hår. Han og hunblomsterne er forskellige individer. Blomsterbægeret hos hunblomsten har ca. 20 nerver og er oppustet ved basen. Hos hanblomsten er det slankt og har ca. 10 nerver. Frugtbladene er sammenvoksede og støvvejene er 5-griflede. Der er 10 stilke.
  • Blade: Modsatstillede. Grundbladet er stænglet og de øvre er stængelløse. Bladene er ægformede til elliptiske eller omvendt ægformede, bløde hår og spidse.
  • Frugt: En rundet, gyldenbrun kapselfrugt, som spaltes i ti segmenter når den modnes.
  • Vækststeder: Elkrat på strande og langs åer, gårdspladser, vejsider, øde jord.
  • Blomstringstid: (maj-)juni-august.

Som det specielle tilnavn ´dioica´ viser til, er dagpragtstjernen en dioecious art som betyder at han og hunblomsten er på seperate planter. Før den udvikler en blomstrende stilk, er den et vegetativ skud i nogle få år og består af tungelignende og langstænglede rosetblade.

Oprindelig forekom denne art på strande, elmoser og lignende vækststeder. Den har dog bredt sig over et meget stort område i Finland og forekommer nu i selv de lavere alpine zone i de lappiske fjelde. Menneskelig aktivitet spiller en stor rolle i udbredelsen af Dagpragtstjernen. Den har rejst langt fra sit oprindelige område, specielt blandt såkorn.

Dagpragtstjerne er en meget polymorf art, og den kan hybridicere med Aftenpragtstjerne (Silene latifolia). Hvidblomstrede og hårløse individer er f.eks. fundet vilde.

Andre arter i samme genus
Andre arter i samme familie

Follow us!Identificer arter!

Sivun alkuun / Top of the page