© Copyright: Billeder: Jouko Lehmuskallio.
All rights reserved.

Druemunke

Actaea spicata

  • Familie: Ranunkelfamilien – Ranunculaceae
  • Højde: 30–70 cm.
  • Blomstre: Radiersymmetriske (regelmæssige), ca. 1 cm. brede. Hvidt blomsterhoved, 0 til 4 kronblade, tæt ved grunden. 3 eller 4 spidse bægerblade. Blomsterkrone og blomsterbæger er kortere end stilken og visner tidligt. Enkeltgriflet støvvej af et frugtblad. Talrige stilke.
  • Blade: Vekselstillede. Store (op til 40 cm, brede), almindeligvis tre eller tofjerede. Småbladene er elliptiske til omvendt ægformede, næsten hårløse og med tandede kanter. Grunden på topbladene er almindeligvis hjerteformet eller rundet, midterfligen er lidt længere end sidefligerne og toptænderne er lidt længere end dem på kanten.
  • Frugt: Et sort bær som har mange frø.
  • Vækststeder: Tørre, næringsrige, blandede skove.
  • Blomstringstid: juni.

Druemunke er en flerårig skedeplante, som trives i blandede skove. Det er en meget giftig plante. Frugten af Actaea arterne er mangefrøede bær. De fleste andre medlemmer af ranunkelfamilien har en tør frugt. Der er 10 til 12 urinlugtende hermafroditblomster, som først er hunner på den klaseformede blomsterstand på druemunken. Planten udvikler en lang og tyk stilk under jorden.

Man troede at Druemunke kunne beskytte folk imod pestinfektioner. Man troede at planten havde stoffer, der beskyttede imod infektioner. Druemunke har været brugt som medicin på mange måder. Den har f.eks. været effektiv imod hudlidelser og astma.

En anden Actaea art som forekommer i Finland er Rød Druemunke(A. erythrocarpa) som kan adskilles fra Druemunke på sine lidt anderledes blade og røde bær.

Andre arter i samme genus
Andre arter i samme familie

Follow us!

Identificer arter!

Sivun alkuun / Top of the page