© Copyright: Billeder: Jouko Lehmuskallio.
All rights reserved.

Dværg-Dueurt

Epilobium anagallidifolium

  • Familie: Natlysfamilien – Onagraceae
  • Vækstform: Flerårig urt. Har overfladeudløbere, udløberne er bladrige.
  • Højde: 5-20 cm. Stilken er ugrenet, opadgående, basen er hårløs, øvre del stribet håret, nikker i begyndelsen, bliver oprejst når frøene modnes.
  • Blomstre: Blomsterkronen er regelmæssig, magenta, omkring 4-6 cm lang; 4 kronblade med hakket spids. 4 Bægerblade. 8 støvdragere. Støvvejen er formet af to sammenvoksede frugtblade, støvfanget er køllelignende; frugtknuden er under blomsterbladene, næsten hårløse-sparsomt hårede med kirtelhår, basen er også lodden. Blomsterstanden er en ret halvskærmet blomsterklase, 1-3 blomstre.
  • Blade: Modsatstillede (vekselstillede i blomsterstand), kortstænglede. Bladene er ret elliptiske, stump spids, sparsomt grundttandede-næsten med hele kanter, hårløse, mørkegrønne, ofte rødlige.
  • Frugt: 2-4 cm lang rørformet kapsel med 4 rum.
  • Vækststeder: På sneklædte steder på højdedrag, dale, våde klippesider, bække, flod og åbredder, løvskove, vejsideskråninger.
  • Blomstringstid: Juli-august.

Dværg-Dueurt adskiller sig tydelig fra andre natlys arter, deriblandt dens fem slægtninge, sum kun vokser i det nordlige Finland. Det er en af de mindste natlys med en stilk som kun er så høj som en gennemsnitlig lillefinger og med et eller to blomstre. Blomsterne nikker ofte tæt på jorden ved basen af stilken, og dens brede blomsterskærm åbner sig kun når det er solskin. Dværg-Dueurt bukker ikke af ydmyghed: den er modtagelig for de hårde vejrforhold på højdedrags tundraen, så den gør sine blomstre tilgængelige for bestøvere som flyver tæt på jorden. Når frøene modnes stikker frøene stift oprejst ud for bedre at fange vinden.

På engelsk kaldes Dværg-Dueurt også Alpine Willowherb, hvilket viser at det er en rigtig højdedragsplante som vokser i overflod i tundra bæltet. Dværg-Dueurt vokser ekstremt sent, selv under sneen, hvor den kun kommer frem specielt gode somre, sammen med levermos. Selv om vegetationen på tundraen i det store og hele er sparsom og ringe, så er Dværg-Dueurt ofte ubemærket under et tæppe af mørk mos. Den kan dække højdedragsskråningerne i kilometer, næsten uden ophold, men disse er ret sjældne bestande. I skovbæltet er arterne på den anden side meget sjældne og begrænset til åbredderne og fugtige klipphjørner. Det sydligste den kan vokse er på Pallas højdedragene og i Koillismaa på Värriö og Tuntsa højdedragene.

Det er ikke altid nemt at skelne imellem Mos-Dueurt (E. hornemannii) og Dværg-Dueurt. Dværg-Dueurts overjordiske og forholdsvis storbladede udløbere er et godt kendetegn. Sommetider kan definitionen af de unge planter dog kræve en undersøgelse af de basale dele af blomsten for at se hårene på den rørformede frugtknude: Dværg-Dueurts frugtknude forekommer i forskelligt antal med både buede hår og kirtelhår, mens Mos-Dueurt kun findes med kirtelhår.

Andre arter i samme genus
Andre arter i samme familie

Follow us!

Identificer arter!

Sivun alkuun / Top of the page