Bryonia dioica Bryonia dioica Bryonia dioica Cucumis sativus Cucurbita pepo Citrullus lanatus

© Copyright: Billeder: Jouko Lehmuskallio.
All rights reserved.

Enbo Galdebær

Bryonia alba

  • Familie: Græskarfamilien – Cucurbitaceae
  • Vækstform: Flerårig urtestilket klatreplante. Rodstokken er meget opsvulmet, formet som en kålroe.
  • Højde: 2-3 m. Slap stilk, grenet, det afsluttende småblad har ændret sig til en slyngtråd, groft håret.
  • Blomstre: Regelmæssige, lige akkurat 1 cm brede. Blomsterkronen er lindegrøn, sammenvokset, dybt 5-fliget. Blomsterbægeret er sammenvokset, dybt 5-fliget. 3 støvdragere, hvor 2 har 2 støvknapper og 1 har en enkelt støvknap. Støvvejen er sat sammen af 3 sammenvoksede frugtblade, frugtknuden er trekamret, griffelen er enkeltstående. Blomsterstanden er i aksler, klaseformede-skærmstillede.
  • Blade: Vekselstillede, stænglede. Bladene er ægformede-5-hjørnede, hjerteformet baserede, 5-fligede med tandede kanter; midterfligen er tydeligt længere end de andre.
  • Frugt: Kugleformet, sort, 7-8 mm langt bær.
  • Vækststeder: Gamle haver, mure, hegn, vejsider, affaldspladser. Prydplante, forvildet og en rest fra opdyrkning.
  • Blomstringstid: juli-september.

Enbo Galdebær bliver ikke så ofte fundet i Finland i dag, men før i tiden var den mere almindelig i haver, hvorfra den stak af ud i naturen i det sydlige Finland. Der er ingen optegnelser af at den er blevet dyrket som lægeplante i Finland, men længere mod syd blev den brugt som en del af folkemedicin til at behandle f.eks. kolde lemmer og gigtpine. Det er dog en god ide at huske på at alle dele af planten er meget giftige, især den knoldformede base og bærrene. Selv berøring af planten kan irritere huden og forårsage udslæt.

Enbo Galdebær har det videnskabelige navn alba, som betyder ‘hvid’, men faktisk er dens blomstre ikke hvidere end bærrene. Dens blomsterkrone er lindegrøn og bærrene er begsorte. Navnet kommer fra plantens hvide mælkesaft.

Enbo Galdebær slægtning Tvebo Galdebær (B. dioica) kan også sommetider findes i naturen. I henhold til sit navn er den tveboet med støvdragere og støvveje på separate planter. Dens bær er røde. Blomstersløse skud kan bedst skelnes på bladene, hvis fliger har ret ens størrelse og har snoede kanter. Især affaldsdynger, hvor jorden ofte er meget næringsrig og varm langt ud på efteråret, takket være det rådnende affald, kan også give hjem til mere eksotiske familiemedlemmer: planter, som er fundet i Finland omfatter Agurk (Cucumis sativus), Græskar (Cucurbita pepo) og selv Vandmeloner (Citrullus lanatus)!

Follow us!

Identificer arter!

Sivun alkuun / Top of the page