Mentha x piperita Mentha spicata Mentha longifolia Mentha suaveolens

© Copyright: Billeder: Jouko Lehmuskallio.
All rights reserved.

Eng-Mynte

Mentha x gracilis

  • Familie: Læbeblomstfamilien – Lamiaceae
  • Vækstform: Flerårig urt. Krybende rodstok, ret tyk med korte udløbere.
  • Højde: 30–70 cm. Stilken er ret oprejst, grenet, 4-kantet, let håret, skinnende, mørkt rødlig.
  • Blomstre: Blomsterkronen er lettere monosymmetrisk, rødlig, omkring 5 mm lang, sammenvokset, 4-fliget, hårløs. Øverste flige er bredere end resten med hakket spids. Blomsterbægeret er regelmæssigt, 5-fliget, uden furer, tydeligt 5-året, ofte med en overflod af hår. Fligerne er smalt trekantede. Støvdragerne mangler almindeligvis, eller sommetider 4, altid kortere end blomsterkronen. Støvvejen mangler ofte, sammenvokset, 2 sammenvoksede frugtblade, kroppen står frem fra blomsterkronen. Blomsterne er i hvirvlede akselstillede grupper ovenpå en lille bladroset.
  • Blade: Modsatstillede, kortstænglede. Løvet er ret elliptisk, rundbaset, med tilspidsende spids, lodden, sjældent spidst og uregelmæssigt tandet.
  • Frugt: Udvikles ikke eller sjældent enkeltstående 4-delte spaltefrugter.
  • Vækststeder: Haver, kartoffelmarker, bredder, vejsider, ødemark, mure, gårdspladser. Mad urt, sommetider vild.
  • Blomstringstid: August-september.

Eng-Mynte vokser typisk omkring gamle ubebyggede områder. Der er ikke nogen grund til at blive ked af det, hvis den plante du finder i husvæggen ikke kan identificeres, selv ikke med en botanikers hjælp, fordi Eng-Mynte er en meget besværlig gruppe af planter at identificere. Eng-Mynte er et artslignende navn for en krydsning imellem Ager-Mynte (M. arvensis) og Grøn-Mynte (M. spicata). Begge forældrearter er kendt for deres mangfoldighed, så der er en hel gruppe af forskellig slags afkom. Eng-Mynte er almindeligvis steril, men den spreder sig godt med udløbere. En bestand kan klare sig selv og kan overleve i årevis efter at den er blevet forladt. Både planter, der er plantet med vilje og rodklumper i haveplanter og flerårige planter har spredt sig vidt. Kloner af samme genkendelige plante kan efterhånden sprede sig over store afstande. Der er tre typer af Eng-Mynte hybrider i Finland: var. arrhenii, var. hirtella og var. parviflora. Finland blev delt imellem Sverige og Rusland i 1743, og grænsen kan stadig ses i spredningen af Eng-Mynte: nogle findes kun på den russiske side af grænsen, og nogle kun på den svenske side.

Mynte er alsidige, nyttige planter. Alle ved at de bliver brugt til madlavning og til at lave te, men de bliver også succesfuldt brugt medicinsk, selv som gift. De aktive ingredienser i mynte, mentol og karvol, er ikke fuldstændig sikre, hvis de bliver indtaget i store mængder, men det er intet problem hvis de bliver brugt normalt. Mentol er måske bedst kendt som smag i tyggegummi og cigaretter på samme måde som Pebermynte (Mentha x piperita) er berømt som en te. Grøn-Mynte bliver også dyrket til brug i sovse, gelé og salater, det samme bliver Grå-Mynte (M. longifolia) som bliver brugt kulinarisk og Rundbladet Mynte (M. suaveolens), som bliver brugt som en køkkenurt.

Andre arter i samme genus
Andre arter i samme familie

Follow us!

Identificer arter!

Sivun alkuun / Top of the page