Salvia nemorosa Salvia nemorosa Salvia viridis Salvia verticillata Salvia vertillicata Salvia glutinosa Salvia officinalis

© Copyright: Billeder: Jouko Lehmuskallio.
All rights reserved.

Eng-Salvie

Salvia pratensis

  • Familie: Læbeblomstfamilien – Lamiaceae
  • Vækstform: Flerårig urt.
  • Højde: 30–70 cm. Stilken er 4-kantet med bløde og kirtelhår.
  • Blomstre: Blomsterkronen er monosymmetrisk, mørkeblå-violet, 20-30 mm lang, sammenvokset, tolæbet, 5-fliget og langrøret. Overlæben er halvmåneformet, underlæben er 3-fliget, midterfligen er større end sidefligerne. Blomsterbægeret er klokkeformet, 5-fliget, almindeligvis blåligrødt ovenpå. 2 støvdragere. Støvvejen er sat sammen af 2 sammenvoksede frugtblade, kroppen er længere end blomsterkronen. 4-6 blomsterhvirvler udgør et halvskærmet afbrudt aks.
  • Blade: Hovedsaglig en basal roset, modsatstillet på stilken, stænglet. Bladene er ægformede-aflange, hjerteformet baserede, rynket, med dobbelt rundtakket-takket kant. Dækbladene er små.
  • Frugt: En 4-delt spaltefrugt.
  • Vækststeder: losseområder ved siden af jernbanespor, bredder, marker, haver og parker.
  • Blomstringstid: Juni-august.

Slægten Salvies navn er baseret på det latinske ord salvare, som betyder ‘at helbrede’, og medicinske præparater plejede at blive lavet af roden. Læge-Salvie (S. officinalis) blev især anset for at have helbredende stoffer, som kunne klare de fleste sygdomme eller problemer, selv så langt som til at fremme udødelighed. Slægten Salvie er den største i Læbeblomstfamilien, og mange arter er kulinariske og prydplanter, De vokser ikke naturligt i Finland. Eng-Salvie kan for det meste findes som en tilfældig fremmed på travle områder omkring bebyggede områder. Det er en imponerende plante, men den mest populære prydplante i Finland i den familie er (S. x sylvestris), som er en krydsning mellem Eng-Salvie og Småblomstret Salvie (S. nemorosa). I princippet ville forældreplanterne være et fint indslag i et flerårigt blomsterbed. Andre Salvieplanter, som er dyrket i Finland som prydplanter er Klæbrig Salvie (S. glutinosa), Dusk-Salvie (S. viridis), som ligner (S. x sylvestris) og Krans-Salvie (S. verticillata).

Slægten Salvies blomstre er blandt de største i Læbeblomstfamilien. De har et meget specialiseret bestøvningssystem. Til forskel fra andre medlemmer af Læbeblomstfamilien har salvie planter to støvdragere. De andre har delt sig i to meget forskellige varianter: en understøtter støvtråde, som indeholder pollen og er beskyttet af blomstens overlæbe; den anden del har udvidet sig til spadelignende flader som delvis har til opgave at lukke røret og modtage humlebier da de presser deres snabel ned for at nå lageret af nektar. Hvis et insekt rører denne flade, vipper støvtrådene i den anden ende af konstruktionen frem og rører insektets bagende. På den næste blomst vil dette pollen med lidt held ende i støvfanget, som stikker tydeligt frem fra blomsterkronen.

Andre arter i samme familie

Follow us!

Identificer arter!

Sivun alkuun / Top of the page