© Copyright: Billeder: Jouko Lehmuskallio, Kari Pihlaviita. All rights reserved.

Eng Troldurt

Pedicularis palustris

  • Familie: Gyvelkvælerfamilien – Orobanchaceae
  • Højde: 20–80 cm.
  • Blomstre: Spejlsymmetriske (zygomorphic), 15–22 mm. lange. Blomsterkronen er lyserød, sommetider hvidlig, tolæbet og med langt rør, underlæben er trefliget. Fem sammenvoksede bægerblade, blomsterbægeret er tolæbet og uklart fliget. Fire stilke. Støvvejen er af to sammenvoksede frugtblade. Blomsterstanden er en lang endespids, halvskærmet i den lavere del.
  • Blade: Grundrosetbladene er stænglede, ofte ret store med trekantede til lanseagtige, fint fjerfligede blade. Stilkbladene er vekselstillede eller modsatstillede, kortstænglede, bladene er lanseagtige til linære, fjerfligede, fligerne er tandede eller videre fligede.
  • Frugt: En brun, ret oval kapsel.
  • Vækststeder: Ssp. palustris: strandenge, flodpåvirkede søer og flodbredder og moser. Ssp. opsiantha: oversvømmede strande ved søer med fast bund, moseagtige bredder af små søer og damme. Ssp. borealis: næringsrige engmoser, mod nord også oversvømmede strande og moser.
  • Blomstringstid: Ssp. palustris: juni–juli. Ssp. opsiantha: (juli–) august.

Eng Troldurt er en næsten hårløs, rødbrun farvet toårig halvsnylteplante. Den optager tillægsnæring fra rødderne hos naboplanterne. I Finland er tre underarter genkendt. De adskiller sig i blomstringstid og udbredelse.

Eng Troldurt Ssp. palustris er ret lav (20–40 cm), stiv, mangegrenet engplante i Syd- og Midtfinland. Den har de største blomstre (18–22 mm. lang blomsterkrone) af de tre underarter, og den blomstrer i juni-juli. Ssp. borealis er også en ret lav plante (20–30 cm), men ugrenet eller kun med nogle få grene. Den findes i Nordfinland. Blomsterkronen er ca. 15 mm. lang, og den blomstrer i juli. Ssp. opsiantha er almindeligvis mangegrenet og høj (30–80 cm). Dens slanke, men stive stilk omdannes til træ og står oprejst vinteren igennem. Denne underart forekommer i Syd- og Østfinland lige som Eng Troldurten, men blomsterne er mindre (blomsterkronen er 14–17 mm. lang) og blomstringen begynder mod slutningen af juli.

Andre arter i samme genus
Andre arter i samme familie

Follow us!

Identificer arter!

Sivun alkuun / Top of the page