© Copyright: Billeder: Jouko Lehmuskallio.
All rights reserved.

Engelskgræs

Armeria maritima

  • Familie: Hindebægerfamilien – Plumbaginaceae
  • Højde: 15–40 cm.
  • Blomstre: Rørformede, radiersymmetriske, 5–8 mm. brede. Fem kronblade, sammenvoksede, lyserøde (sommetider hvide) og vedvarende. Blomsterbægeret er tragtformet, femfliget, grønt ved basen, hindeagtigt ved basen, og låddent, i det mindste langs nerverne. Fem støvdragere. Frugtstandsstøvvej er femdelt. Griflerne er lådne og frie. Hovederne er 1.5–2.5 cm. brede.
  • Blade: I en basalroset, stængelløse, linære, 5–15 cm. lange, lettere kødfulde, ennervede og almindeligvis med frynsede kanter.
  • Frugt: En enkeltfrøet kapsel, som er lidt større end blomsterbægeret, men indkapslet af den vedvarende blomsterkrone.
  • Vækststeder: Tørre og sandede enge specielt på klippekanter ved kysten.
  • Blomstringstid: juni–august.

Engelskgræs er en beskyttet flerårig plante. Dens blomsterkrone står længe efter blomstring. Arten er muligvis en såkaldt ballastplante dvs. den har spredt sig til Finland med ballastjord på sejlskibe. Men pollen er blevet fundet i jordlag fra før sejlskibstiden. Engelskgræs har været for nedgang på grund af dalende antal af passende vækststeder. Den er en svag konkurrent på steder med en frodig flora.

En interessant detalje i blomstrene hos Engelskgræs er dimorfismen i griffel og pollenkorn. Kornene er ikke i spidsen af et støvfang på det samme individ på grund af en upassende overflade. Befrugtning er kun mulig imellem blomstre af forskellige individer.

I Finland er der mindst tre underarter af Engelskgræs, ssp. maritima, ssp. elongata og ssp. sibirica. Den første har en blomsterstand med ydre dækblade, som er kortere end de indre, stumpe og spidse. Dem hos ssp. elongata er af samme længde og går ud i en spids. Den nordlige underart ssp. _sibirica er mindre, har kortere blade og bægerblade er længere end kronbladene.

Follow us!

Identificer arter!

Sivun alkuun / Top of the page