Ssp. minor & ssp. pratensis

© Copyright: Billeder: Jouko Lehmuskallio.
All rights reserved.

Enggedeskæg

Tragopogon pratensis

  • Familie: Kurvblomstfamilien – Asteraceae
  • Højde: 30–100 cm
  • Blomstre: Talrige, lysegule, stjerneformede stråleblomster samlet sammen i blomsterlignende hoveder (capitula), 2–5 cm. brede. Blomsterkrone af 5 sammenvoksede kronblade, toppen af skedebladet er 5-tandet. Blomsterbægeret er formet til en ring af grenede hår. 5 stilke, støvknapperne er formet til et rør rundt om griffelen. Støvvejen er 2 sammenvoksede frugtblade, griffelen er enkeltstående, støvfanget 2-fliget. Hovedet er dækket af ca. 8 dækblade. Hovedet er enkeltstående og står for enden af stilk eller grene.
  • Blade: Vekselstillede. Ligner vildledende græs: Stængelløse, linære, spidse, med hele kanter og parallelle nerver. Stilkblade med bred base, stængelomfattende og rendede.
  • Frugt: En oval, stor hårpensel kronet af et langstænglet fnok af fjerlignende hår.
  • Vækststeder: Vejsider, fælleder. Ofte i nærheden af gamle herregårde, kirker og borge.
  • Blomstringstid: juni–juli.

I henhold til sine græslignende blade kan Enggedeskæg let adskilles fra de fleste andre mælkesaftsholdige kurvblomster. Et andet særligt kendetegn for denne art er at dets blomsterhoved kun er åbent om morgenen.

Enggedeskæg er ikke oprindeligt i Finland, men har spredt sig her ved hjælp af mennesket. Udbredelsen af den store hårpensel bliver forstærket af luftstrømme fra passerende trafik. Planten er almindeligvis toårig, og dør efter blomstring. Pæleroden hos Enggedeskæg, som har meget af mælkesaft, er spiselig. Når den bliver stegt kan den blive brugt som erstatning for kaffe.

I Finland er der to underarter af Enggedeskæg. Ssp. pratensis er højere. Ssp minor forekommer sydligere og dets grene er omkring dobbelt so lange som kronbladene (stråleblomster).

Andre arter i samme familie

Follow us!

Identificer arter!

Sivun alkuun / Top of the page