© Copyright: Billeder: Jouko Lehmuskallio.
All rights reserved.

Fin Kløver

Trifolium dubium

  • Familie: Ærteblomstfamilien – Fabaceae (Leguminosae)
  • Vækstform: Etårig urt.
  • Højde: 5-20 cm. Stilken er blød-opstigende, tynd, sparsomt håret.
  • Blomstre: Blomsterkronen er uregelmæssig, lyst gul, til slut gullig brun, 3-4 mm lang, sammenvokset ved basen. 5 kronblade; det oprejste ‘standard’, de to sideblade ‘vingerne’, de to lavere sammenvoksede til at forme ‘kølen’, det samlede udseende er sommerfuglelignende; standarden er ikke rynket, vingerne er parallelle med kølen. Blomsterbægeret er 5-fliget. 10 støvdragere. Et enkelt frugtblad. Blomsterstanden er en langstænglet, ret halvskærmet, 3-15 blomstret klase.
  • Blade: Vekselstillede, stænglede, med akselblade. Bladene har 3 småblade; småbladene er spadeformede, midterfligen er stænglet. Akselbladene er for det meste sammenvoksede med stilken, ca. samme længde so bladstilken.
  • Frugt: Ikke op springende bælg, forbliver inde i blomsterbægeret.
  • Vækststeder: Havne, øde jord, græsplæner.
  • Blomstringstid: Juni-juli.

Slægten Kløver er den største i Ærteblomstfamilien med næster 300 arter. De fleste af disse vokser i tempererede egne af den nordlige halvkugle; på den anden side er der også et stort antal af etårige arter, der vokser i subtropiske egne. Fin Kløver er allerede et ret almindeligt syn på sydskandinaviske græsplæner og gårdspladser. Den er i det mindste kommet til Finland som ballastjord i sejlskibe, med tyske soldaters forsyninger, i afgrødesæd og blandet med vegetabilske rødder. Som oftest har den været tilfældig og har kun klaret at etablere sig selv på Åland. Det kan simpelthen være fordi at det finske klima er for hårdt på fastlandet, fordi med sin slappe stilk og lave højde kunne det forventes at den var i det mindste var i stand til at vokse til en vis grad på dyrkede græsplæner og andre steder, hvor mennesket havde indflydelse på miljøet.

Gul Kløver (T. campestre) er en lidt mere almindelig kløver med små gule blomstre som er svær at skelne fra Fin Kløver. Gul Kløvers blomsterstand er dog større (10-30-blomstret), dens blomsterkrone er mørkere og dens standard er tydeligt bølget. Humle Kløver (T. aureum) kan almindeligvis skelnes fra Fin Kløver gennem størrelsen; på trods af dens små dimensioner er akselbladene på Fin Kløvers blade større. I tillæg er småbladet i enden på Fin Kløver stænglet (Humle Kløvers er stængelløst).

Andre arter i samme genus
Andre arter i samme familie

Follow us!Identificer arter!

Sivun alkuun / Top of the page