E. Humilis Erigeron humilis Erigeron humilis

© Copyright: Billeder: Jouko Lehmuskallio.
All rights reserved.

Fjeld-Bakkestjerne

Erigeron borealis

  • Familie: Kurvblomstfamilien – Asteraceae
  • Vækstform: Flerårig urt.
  • Højde: 15-25 cm. Stilken er ugrenet, sommetider buet, gråhåret, ofte rødligbrun.
  • Blomstre: Blomstre fra 2-3 cm brede, enkelt blomsterlignende hoved dækket af dækblade. Hovedets strålesmåblomstre er først hvide, senere lyst røde eller violette, tungelignende; mellemliggende småblomstre er trådlignende; disksmåblomstrene er først gullige, senere brunlig røde, rørformede, små. 5 støvdragere. Støvvejen er sat sammen af 2 sammenvoksede frugtblade. Dækblade overlapper, ofte forskellige i længden, smalle, hvidhårede, glat spids, brunlig violette. Hovedet er almindeligvis enkeltstående, afslutter stilken, i sjældne tilfælde 1-2 mindre hoveder længere nede.
  • Blade: Hovedsaglig en basal roset, vekselstillet på stilken. De lavere blade er stænglede, de øvre er ustænglede. Bladene er smalt elliptiske-smalt spadeformede, med hele kanter, rosettebladene er tilspidsede, sommetider spidse, praktisk taget glatte, stilkbladene er smalle, gråhårede.
  • Frugt: Lodden, 1,8-2,5 mm lang hårpensel med ugrenede hår på spidsen.
  • Vækststeder: Bakkeenge, urbede, klippefyldte skråninger, lappiske klippesider.
  • Blomstringstid: Juni-august.

Fjeld-Bakkestjerne er truet og beskyttet i hele Finland.

Fjeld-Bakkestjerne er en af vores sjældneste planter og vokser kun på få af de højere bakkeenge i nordvest Finsk Lapland, lavere alpine tundra, flodbredder, grusgrave og lappiske klippesider. I dag er Fjeld-Bakkestjerne mere almindelig på naturhistoriske museumer end i naturen. Særlig i 1940’erne, kort efter at arten blev opdaget i Finland første gang, blev den samlet sammen i herbarier og den blev sandsynlig sjældnere i Finland på grund af ulovlig plukning. I dag er Fjeld-Bakkestjerne beskyttet fordi den er så sjælden. På trods af ulovlig indsamling er den talrigeste og stabile forekomst på de sydlige skråninger af Saana, en højt bakkedrag i det nordvestlige Finsk Lapland. Fjeld-Bakkestjerne er i det mindste forekommet i Urttašvarri bakkedraget, en lille bestand blev senere opdaget på Kovddoskaisi bakkedraget, og nogle få planter er også blevet set vokse på Pikku-Malla bakkedraget. Der er dog ingen gangbare oplysninger om disse kendte vækstområder, så oplysninger fra botanikere, som vandrer omkring på bakkerne, ville være et velkomment tillæg til hvad vi allerede ved om udviklingen og nuværende vækstsituation. Finlands Fjeld-Bakkestjerne er en forlængelse af Norges talrige bestand, og frø som kommer svævende fra den anden side af grænsen kan etablere nye vækstområder på passende steder.

Fjeld-Bakkestjerne adskiller sig fra andre bakkestjerner, som vokser på lappiske bakkedrag allerede med et blik på størrelsen: den er omkring en håndslængde høj, ikke mindre end dobbelt så stor som Sort Bakkestjerne (E. humilis) og Sne Bakkestjerne (E. uniflorus). Dens hoved mangler mellemliggende småblomstre, som adskiller den fra specielt Sne Bakkestjerne. Sammen med de mange underarter af Bitter Bakkestjerne, har Brun Bakkestjerne (E. acris spp. politus), som ofte vokser ved siden af den på tundraen, mange hoveder og er derfor nem at adskille.

Andre arter i samme familie

Follow us!

Identificer arter!

Sivun alkuun / Top of the page