© Copyright: Billeder: Jouko Lehmuskallio.
All rights reserved.

Fjeld-Forglemmigej

Myosotis decumbens

  • Familie: Rubladfamilien – Boraginaceae
  • Vækstform: Flerårig urt. Producerer rodstokke.
  • Højde: 15-40 cm. Stilken er opstigende-oprejst, grenet, hårene spreder sig overstrømmende ved overfladen.
  • Blomstre: Regelmæssige, 6-8 mm brede. Blomsterkronen er safirblå, sammenvokset, hjulformet, 5-fliget, tragten er længere end blomsterbægeret, tragten har en krans af små udvækster. Blomsterbægeret er sammenvokset, 5-fliget, fliget indtil omkring halvvejs, fligene er smalt trekantede, hårene er lige i spidsen, tæt børstehårede ved basen, spreder sig med krogede hår; blomsterbægeret er 4-5 mm langt i frugt, åbent, med frugtblade, som hænger let. 5 støvdragere, støvtrådene er samlede med blomsterkronetragten. Støvvejene er sammenvoksede, enkeltgriflede. Blomsterstanden er en svikkel, som bliver klaseformet; blomsterne har almindeligvis ikke dækblade. Blomsterstængelens hår spreder sig overstrømmende ved overfladen, efter blomstringen er de omkring dobbelt så lange som blomsterbægeret.
  • Blade: Vekselstillede. Basalbladene er stænglede, stængelen er vinget; stilkbladene er ustænglede. Bladene er elliptiske-spadeformede med hele kanter, lodden.
  • Frugt: En 4-delt spaltefrugt. Delfrugten er ægformet, blank, omkring 2 mm lang.
  • Vækststeder: Birkeskove i bjerge, løvskove, flodbredder, kilder, engmoser.
  • Blomstringstid: Juli-august.

Som det finske navn (Laplands forglemmigej) antyder, gror Myosotis decumbens kun i det nordlige Finland, men den kan undgå blikket af selv nysgerrige besøgende i området. Hoveddelen af turist og rensdyrstier krydser tørre moser: M. decumbens foretrukne vækststeder omfatter løvrige birkeskove i bjerge, flodbredder og kilder. Disse steder er ofte uvejsomme – våde, sammenfiltrede buskadser – og derfor har de intet som frister den almindelige vandrer. Naturalister, som er interesserede i planter vil dog få god rådgivning om at tage en omvej fra den slåede sti til lovende udsigtssteder fordi denne nordlige forglemmigej er en af de mest imponerende arter af vores naturligt hjemmehørende forglemmigej.

Skov-Forglemmigej (M. sylvatica), som er kendt fra haver i Sydfinland og nu om dage også for at gro voldsomt i mange naturlige vækststeder, ligner M. decumbens, men har almindeligvis endnu større blomstre. I tillæg, så er blomsterbægeret praktisk talt fliget til basen, og de krogede hår ved basen af blomsterbægeret er kortere. Stederne hvor de findes giver allerede et godt spor i at adskille arterne: Skov-Forglemmigej vokser ikke nord for den arktiske cirkel.

Andre arter i samme genus
Andre arter i samme familie

Follow us!Identificer arter!

Sivun alkuun / Top of the page