© Copyright: Billeder: Jouko Lehmuskallio.
All rights reserved.

Fjeld Frøstjerne

Thalictrum alpinum

  • Familie: Ranunkelfamilien – Ranunculaceae
  • Højde: 5–25 cm.
  • Blomstre: Radiersymmetriske, op til 5 mm. brede. Fire eller fem blostersegmenter, rødlige, ca. 2 mm. lange, falder ret hurtigt. Talrige stilke. Støvtrådene er violetagtige og slanke. Støvknapperne går ud i en spids, alm. rødligbrune. 3 til 6 frie frugtblade og næsten stængelløse, også når den er udviklet til frugt.
  • Blade: Båret i en roset, akselbladet er hårløst og stænglet. Bladene er ægformede til trekantede og dobbelt- til tredobbelt trefingret (småbladene er videre tre- eller sommetider 5-bladede, de laveste er oftest trebladede). Den øvre overflade af de rundede småblade er blank, vedhænget fliget til stumpt tandet, kanterne er tæt rullede under.
  • Frugt: En kortstænglet eller næsten stængelløs nøddefrugt, 2–3 mm. lang med langsgående åse.
  • Vækststeder: Alpin tundra, i birkezonen i fjelde, å- og flodbredder og søbredder, alpine enge og engmoser. Sjældent i eutrofiske engmoser i zone for granskove.
  • Blomstringstid: juli–august.

Fjeld Frøstjerne er en taksonomisk besværlig og ufuldstændig studeret gruppe. Der er både insekt, vindbestøvede og mellemliggende arter i slægten Thalictrum. Denne gruppe er et godt eksempel på evolutionær herkomst, hvor insektbestøvning udvikler sig til vindbestøvning, som ifølge nutidig opfattelse, er et højere udviklet stadie.

Fjeld Frøstjerne er en giftig flerårig plante, som foretrækker kalkholdig jord. Dens lugtløse blomstre er tilpassede til vindbestøvning. De har lange og fine, hængende stilke. Fjeld Frøstjernen udvikler en udløberlignende, lodret og grenet rodstok, som hjælper til at gøre vegatativ reproduktion effektiv. Denne art kræver ret fed og ofte fugtig jord. På tørre steder vokser den kun hvor jorden er kalkholdig. Fjeld Frøstjernen blomstrer kun efter adskillige års vegetativ udvikling.

Andre arter i samme genus
Andre arter i samme familie

Follow us!

Identificer arter!

Sivun alkuun / Top of the page