© Copyright: Billeder: Jouko Lehmuskallio, Kari Pihlaviita. All rights reserved.

Fjeld-Høgeurt

Hieracium sect. Alpina

  • Også Skrevet: Fjeld Høgeurt
  • Familie: Cikoriefamilien – Cichoriaceae
  • Vækstform: Flerårig urt. Ingen udløbere.
  • Højde: 8-20 cm. Stilken er almindeligvis ugrenet, tæt lang og blødhåret, også med kirtelhår.
  • Blomstre: Blomstre fra 1-2 cm brede, enkelt blomsterlignende hoved dækket af dækblade. Hovedets strålesmåblomstre er gule, tungelignende, spidsen er korthåret og 5-tandet. 5 støvdragere. Støvvejen er sat sammen af 2 sammenvoksede frugtblade. Dækblade i mange rækker, overlapper, af forskellig længde, tæt hvid-gråhårede, brunliggrønne. Hovedet afslutter almindeligvis en enkelt stilk.
  • Blade: Basal roset og vekselstillet på stilken. Rosetbladene er talrige, 1-2 små stænglede stilkblade. Bladene er tungelignende-smalt spadeformede, tilspidset base, med hele kanter-grundt og sparsomt tandede, tæt lang, lys og blødhårede på begge sider, undersiden er også ofte stjernehåret.
  • Frugt: Jævn tykhed-bredhed imod spidsen, fint kornet, rødlig brun, 3-4,5 lang nøddefrugt, kronet af et fnok med rund rand og lettere brunlige ugrenede hår.
  • Vækststeder: Højdedragstundra, klippeskrænter, klippefremspring, heder, klippefremspring og sandbredder langs floder i skovbæltet.
  • Blomstringstid: August-september.

Denne store slægt af høgeurt har spredt sig over hele Finland, selv til de nordlige højdedrag. Den er ekstremt forskellig på grund af det faktum at den er ukønnet, dvs. den producerer frø uden at være befrugtet. Resultatet af dette er en enorm gruppe af mutationer som adskiller sig meget lidt fra hinanden. Disse bliver kaldt småarter, og de bliver grupperet samen i større artsgrupper. Fjeld-Høgeurt gruppen har produceret omkring 20 småarter gennem ukønnet formering.

Fjeld-Høgeurt kan identificeres på sit enkelte hoved, som næsten altid er gældende. Det gule hoved er dog stort nok til at tiltrække opmærksomheden hos botanik entusiasten, mens hun krydser det golde landskab i højdedragene med sin rygsæk på ryggen – faktisk åbner hovedet på en speciel småart sig slet ikke længere. Fjeld-Høgeurt undgår aktivt næringsrig jord, så den er en glad vandrer på ellers sparsomt bevoksede områder. Den vokser her og der på Lappiske heder, enge ved floder, sand og grusbakker, men ikke overdådigt nogen steder. Den kan også findes under trægrænsen i lyse, sparsomt skovklædte områder.

Høgeurt, som vokser på tundraen kan forveksles med den meget mere almindelige Høst-Borst (Leontodon autumnalis). En praktisk talt helbladet og sorthåret form af denne hovedblomstrede plante, som er kendt fra bygræsplæner vokser i Lapland med et enkelt hoved. Tundraen er også hjemsted for en enestående, lille, hensygnende løvetand art (Taraxacum), som ikke kan findes andre steder. Med hensyn til hovedets farver, hvis ikke størrelsen, so konkurrerer Fjeld-Høgeurt selv med Arktisk Guldblomme (Arnica angustifolia). Denne er dog et sjældent medlem af bellisfamilien som vokser på steder med særlig næringsrig jord: dens disksmåblomstre i midten af hovedet er rørformede.

Andre arter i samme genus
Andre arter i samme familie

Follow us!

Identificer arter!

Sivun alkuun / Top of the page