© Copyright: Billeder: Jouko Lehmuskallio.
All rights reserved.

Fjerbusk

Aruncus dioicus

  • Skrives også: Finbladet Fjerbusk
  • Familie: Rosenfamilien – Rosaceae
  • Vækstform: Flerårig urt. Lodret, rodstokagtig.
  • Højde: 0,8-1,5 m. Mange stilket Stilkene er ugrenede.
  • Blomstre: Tveboede (han og hunblomstre i forskellige planter). Blomsterkronen er regelmæssig, gullig hvid, omkring 5 mm bred; 5 kronblade. Blomsterbægeret er 5-fliget. Mange støvdragere. Støvvejene er enkeltstående, adskillige støvveje. Blomsterstanden er en konisk sammensat blomsterklase.
  • Blade: Vekselstillede, stænglede. Bladene er dobbelt trefingrede eller trippel trefingrede. Småbladene er ægformede, meget tilspidsede, med dobbelt savtakkede kanter, så godt som hårløse.
  • Frugt: Hårløs, 3 mm lang, hængende kapsel.
  • Vækststeder: Forstadsskove, vejsider, øde jord. Prydplante, sommetider en forvildet.
  • Blomstringstid: Juli.

Fjerbusk er en almindelig dyrket flerårig plante i Finland og den bedst kendte art i slægten. Arten er en af de smukkeste dele i det flerårige plantebed: dens blade er store og den har en overflod af blomstre. Om efteråret har den stadig en imponerende efterårsagtig, gul farve.

Fjerbusk tilpasser sig meget godt, og nogle af dens geografiske forme bliver regnet for deres egne arter. Den tveboede plantes han og hun individer ligner tydelig fra hinanden. Hanplantens hvide, ret sparsomme blomstre er for mange mennesker smukkere, mens hunplantens blomstre er mere grønligt gule og de er mere kompakte. Hanplanten er imponerende, selv efter blomstringen, fordi blomsterne ikke bliver brune og grimme. Hvis der kun er et køn i et vækstområde bliver frø ikke dannede, men Fjerbusk kan også sprede sig organisk. Hvis begge køn er til stede, vil frøskud dukke frem alle vegne. Fjerbusk, har ikke brug for meget hjælp efter at den har slået sig ned – den vokser faktisk bedst når den får fred. Den har spredt sig over det meste af hele den nordlige halvkugle, så det er ikke så mærkeligt at den trives i Finland uden ekstra tilsyn. Store planter kan især klare sig selv længe efter at haven som de var en del af er forsvundet. Deres foretrukne vækststed er fyldig, lermuldet, fugtig jord, helst i halvskygge. Den kan klare solskin så længe som jorden holder sig fugtig.

Formen af blomsterne hos Fjerbusk får den at ligne lidt slægten Astilbe planter, men de er faktisk medlemmer af en fuldstændig anden familie Saxifrage familien. Af Rosenfamilien minder den måske mest om Almindelig Mjødurt.

Andre arter i samme familie

Follow us!

Identificer arter!

Sivun alkuun / Top of the page