© Copyright: Billeder: Jouko Lehmuskallio.
All rights reserved.

Flerfarvet Ærenpris

Veronica agrestis

  • Familie: Vejbredfamilien – Plantaginaceae
  • Vækstform: Etårig urt.
  • Højde: 5-30 cm.
  • Blomstre: Blomsterkronen er næsten regelmæssig, hvid og almindeligvis blålig-blåligrød, 3-6 mm bred, sammenvokset, 4-fliget, hjulformet, kort tragt. Blomsterbægeret er 4-fliget, fligerne er ægformede, ret stumpe, ikke overlappende, lodne, i det mindste på ydersiden. 2 støvdragere. Støvvejene er sammenvoksede, enkeltgriflede. Blomsterne er for sig selv, i bladaksler. Blomsterstilken buer nedad i frugt.
  • Blade: Modsatstillede, kortstænglede. Bladene er bredt ægformede, længere end brede, basen er stump, grundt savtakket med rundede tænder.
  • Frugt: Smalt hakket, flad, kortere end bred, gullig brun kapsel, sparsomt kirtelhåret eller kun ved kanten.
  • Vækststeder: Marker, brakjord, Haver, blomsterbed.
  • Blomstringstid: Juli-september.

De fleste folks første møde med Flerfarvet Ærenpris er når de luger i et grøntagsbed. Hvis man tager en pause fra lugningen, så kan man se hvor attraktive dens lyseblå blomstre er. Til fælles med andre ukrudt, så fokuserer Flerfarvet Ærenpris som en etårig på formering og blomstrer fra tidlig om foråret til langt ud på efteråret, selv til december en mild vinter. Dens charme daler ikke når blomstringstiden er over, fordi hjerteformede frøkapsler ligner organiske juveler. Artens livscyklus er almindeligvis etårig, men sommetider kan planter som spreder sig senere dele deres vækst op i 2 år. Det er et mirakel at Flerfarvet Ærenpris kan overvintre uskadt selv i blomst.

Flerfarvet Ærenpris menes oprindelig at være fra Middelhavet, hvorfra den så har spredt sig over næsten hele Europa, deriblandt Åland og det sydlige Finlands haver og marker, og sommetider også til nærliggende klipper. Ærenpris ville have deres egne historie at fortælle om landet: Flerfarvet Ærenpris viser en ret klar forkærlighed for gamle bebyggelsesområder, mens det er muligt at finde Storkronet Ærenpris (V. persica) nær nyere bebyggelse, hvor den stille er ved at etablere sig. Den blomstre er større og mørkere, dens frugt er tyndere og bladene er bredere. Flerfarvet Ærenpris deler sine sydvest finske vækststeder med adskillige andre blødstilkede og småblomstrede ærenpris, og den bliver oftest forvekslet med Blank Ærenpris (V. polita; også kendt som Blankveronika) og Mat Ærenpris (V. opaca). Flerfarvet Ærenpris har uden undtagelse kirtelhår, mens kapsler hos arterne, som minder om har både kirtelhår og korte hår uden kirtler.

Andre arter i samme genus
Andre arter i samme familie

Follow us!

Identificer arter!

Sivun alkuun / Top of the page