© Copyright: Billeder: Jouko Lehmuskallio.
All rights reserved.

Fliget Brøndsel

Bidens tripartita

  • Familie: Kurvblomstfamilien – Asteraceae (Compositae)
  • Højde: 10–60 cm.
  • Blomstre: Gule, rørformede skiveblomstre samlet sammen til blomsterlignende hoveder, 1–2 cm. brede og brunlige. Blomsterkronen er af 5 sammenvoksede kronblade. Blomsterbæger er formet til et par af børstehår. 5 stilke, støvknapperne er formet til et rør rundt om griffelen. Støvvejen er 2 sammenvoksede frugtblade, griffelen er enkeltstående, støvfang 2-fliget. Hovedet er dækket af to hvirvler af dækblade, det ydre består af 5–9 store (ca. 2 cm. lang) og bladagtige segmenter. Hovedet er enkeltstående og står for enden af stilk eller grene.
  • Blade: Modsatstillede. Stængel ca. 1.5 cm. Bladene er dybt grønne, delt op i tre, sommetider flere, lanseagtige fliger eller småblade. Bladkanterne er stortandede, lådne.
  • Frugt: En brun, udfladet hårpensel kronet af to, sommetider tre børstehår med modhager, det hele er ca. 7 mm. lang.
  • Vækststeder: Strande, øde jord, grøfter, mudderpøle, gårdspladser, brakjord.
  • Blomstringstid: august–september.

Fliget Brøndsel er en etårig kurvblomst. Dens kurv består af to hvirvler af dækblade, hvor de ydre er store, løvlignende, grønne og har lådne, sommetider tandede kanter. De indre dækblade er brune med grønne kanter. Denne art er en etableret fremmed i Finland, men mere almindelig end den oprindelige B. radiata og B. cernua (Nikkende Brøndsel). Brøndsel og B. radiata kan krydsbestøve i fælles vækststeder.

Brøndsel spredes hovedsageligt med flydende vand med hjælp af deres flydende hårpensel. Frugten er dog tilpasset til at spredes med dyr med deres modhager, som let hæfter frugten til pelsen på et passerende dyr. En teori er at de oprindelig har udviklet sig til at spredes med store plantædende pattedyr, som senere er uddøde.

Fliget Brøndsel er smager bittert og har betydelige olier. Planten blev tidligere brugt til urtemedicin og til at farve uld.

Andre arter i samme genus
Andre arter i samme familie

Follow us!

Identificer arter!

Sivun alkuun / Top of the page