© Copyright: Billeder: Jouko Lehmuskallio.
All rights reserved.

Foder-kulsukker

Symphytum x uplandicum

  • Familie: Rubladfamilien – Boraginaceae
  • Vækstform: Flerårig urt. Kødfuld rod.
  • Højde: 50-200 cm. Stilken er ret groft behåret.
  • Blomstre: Blomsterkronen er klokkeformet (tragt-trompetformet), øvre dele er lettere knoppet, 12-18 mm lang, rød, blå eller blåligrød, i sjældne tilfælde næsten hvid, sammenvokset, 5-fliget. Blomsterkronefligerne er ofte lettere snoede. Blomsterkronen har en krans af 5 store trekantede tungelignende skæl. Blomsterbægeret er sammenvokset, 5-fliget, 5-7 mm lang, kortere end blomsterkronetragten, lodden. Blomsterkronen er almindeligvis spids, ved sjældne tilfælde en rundet spids. 5 støvdragere. Støvvejene er sammenvoksede, enkeltgriflede. Kvasterne er i aksler, enkeltgrenede eller en svikkel.
  • Blade: Vekselstillede, stænglede, korte og smalt nedløbende. Bladene er ægformede til elliptiske med en rundet eller hjerteformet base og hele kanter.
  • Frugt: En 4-delt spaltefrugt. Delfrugterne er skrå, krusede, kornede, matte til lettere blanke.
  • Vækststeder: Beboede områder, haver, bredder og kystlinjer. Dyrket og vild.
  • Blomstringstid: Juni-august.

Kulsukker arter er iblandt de største af planterne i rubladfamilien, som trives i Finland. I ideelle forhold kan de nå op til 2 meter i højden og de lodne basalblade kan vokse op til en halv meter lange. Læge-Kulsukker (S. officinale) er længe blevet dyrket, primært som en lægeurt, mens Ru Kulsukker fra Kaukasus (S. asperum) hovedsagligt bliver dyrket som en prydplante. Foder-kulsukker, som er en hybrid imellem Læge og Ru Kulsukker, findes i mange varianter og vokser hovedsagligt selvstændigt. Nye hybrider forekommer stadig i de almindelige vækstområder for forældrearterne, men Foder-kulsukker er meget mere udbredt end Ru Kulsukker, som sjældent bliver en forvildet plante: den vokser i stort set samme områder som Læge-Kulsukker. Arten er sandsynligvis spredt til sine nuværende områder for længe siden, når den i Finland blev dyrket som kvæg og hønsefoder. De storbladede og kraftig-rodede kulsukker har haft fast greb i deres vækstområder i årtier. Foder-kulsukker har sikret sig et fodfæste iblandt vores vilde planter i talrige steder i Finland. I dag bliver Foder-kulsukker hovedsagligt dyrket som en prydplante, selv om skønheden af de små blomstre let forsvinder i massen af de store blade. Kulsukkerblomstre er over alt elsket af bier: en næsten skudsikker metode til at få summen af honningbier til sin have er at plante kulsukker der.

Det kan være meget vanskeligt at skelne imellem arterne af kulsukker eftersom alle arter, som vokser i Finland deler vækstområder. Hovedsageligt er den bedste markør længden af blomsterbægerfligerne, formen og farven på blomsterskærmen, hvor nedløbende bladene er, og overfladen på frugtbladene kan også hjælpe.

Andre arter i samme genus
Andre arter i samme familie

Follow us!

Identificer arter!

Sivun alkuun / Top of the page