© Copyright: Billeder: Jouko Lehmuskallio.
All rights reserved.

Foder Vikke

Vicia sativa

  • Familie: Ærteblomstfamilien – Fabaceae (Leguminosae)
  • Vækstform: Etårig urt.
  • Højde: 15-70 cm. Stilken er slap-opadstigende-oprejst behåret.
  • Blomstre: Blomsterkronen er uregelmæssig, blåligrød-rød, 10-30 mm lang. 5 kronblade; det oprejste ‘standard’, de to sideblade ‘vingerne’, de to lavere sammenvoksede til at forme ‘kølen’, det samlede udseende er sommerfuglelignende. Blomsterbægeret er 5-fliget. 10 støvdragere, støvtrådene har sammenvoksede baser. Et enkelt frugtblad. Blomsterstanden er en stængelløs, 1-2 blomstret klase.
  • Blade: Vekselstillede, kortstænglede-stængelløse, med akselblade. Bladene er finnede, 1-7 par, småbladet for enden er ændret til en klatretråd. Småbladene er spadeformede-lancetformede-lineære, spidse, sommetider med hakket spids, har hele kanter. Akselbladene har tandede kanter, mørkplettede.
  • Frugt: 25-70 mm lang, lodden-hårløs, gullig brun-sort bælg, sommetider lukket imellem frøene.
  • Vækststeder: Marker, brakjord, øde jord, bredder, vejsider, gårdspladser, enge havne, jernbanepladser. Vokser også imellem foder og grøngødningsafgrøder.
  • Blomstringstid: Juni-august.

Slægten Vicias navn har været forbundet med vikkeplanter siden i oldtiden. Den blev første gang brugt i romeren Marcus Varros landbrugsfaglige bog, sandsynligvis til at referere til vikker. Navnet er baseret på det latinske verbum vincere, ‘at sno’, og viser til slægtens klatretråde, som snor sig omkring sine egne blade og hjælper planten at klatre op om anden vegetation. Foder Vikke blev bragt til Finland som vinterfoder til kvæg, og arten har spredt til naturen til brakmarker så vel som til de nærmeste steder omkring tærskepladser og møller. Lige som mange dyrkede planter er det svært at pege på Foder Vikkes oprindelse, men formentlig er den oprindelig i Middelhavslandene. Vikker spreder sig ved hjælp af dyr så vel som mennesker: de hårdskallede frø overlever fordøjelsessystemer uskadte og kan spredes langt. Foder Vikke har også en allieret i nogle af ve mindste medlemmer af dyreriget. Hvis man ser tæt på, ser man at dens akselblade har små mærke pletter: disse er nektarier, som tiltrækker myrer gennem den søde væske de udskiller. De beskytter planten imod skadedyr og selv større rovdyr, og bliver belønnet med nektar.

Der er to underarter af Foder Vikke i Finland: Smalbladet Vikke (ssp. nigra) hvis småblade er smalt elliptiske og ssp. sativa, som har omvendt ægformede småblade. Foder Vikke minder om Gærde Vikke (V. sepium), som er tydeligt mere almindelig i Finland og som har bredere, spidseløse småblade.

Andre arter i samme genus
Andre arter i samme familie

Follow us!

Identificer arter!

Sivun alkuun / Top of the page