© Copyright: Billeder: Jouko Lehmuskallio.
All rights reserved.

Frøstjerne

Thalictrum lucidum

  • Familie: Ranunkelfamilien – Ranunculaceae
  • Vækstform: Flerårig urt. Kort rodstok, ingen udløbere. Dusket.
  • Højde: 50-140 cm.
  • Blomstre: Regelmæssige, lyst gule, omkring 1 cm på tværs. Ingen kronblade. 4-5 bægerblade, grønlige, falmer tidligt. Mange stilke. støvtrådene er oprejste, lyst gule, 2-4 mm lange, støvknapperne er tydelig kortere. Støvvejene er enkeltstående, adskillige støvveje. Blomsterstanden har oprejste grene, ret halvskærmet, bladrig sammensat halvskærm.
  • Blade: Vækselstillede, stænglede, med akselblade. 7-10 stilkblade. Bladene er ægformede, længere en brede, 2-4 gange finnede. Småbladene har ikke akselblade. Småbladene er elliptiske-aflange cirkler (laveste blade) eller smalt lineære (øvre blade), almindeligvis hele, sommetider 2-3 tandede i spidsen, øvre overflade er skinnende, mørkegrøn, undersiden lysegrøn, fint håret parallelt med årerne.
  • Frugt: 8-10-furet, stængelløs nøddefrugt med et kort børstehår i spidsen.
  • Vækststeder: Skovvoksede enge, vejsider og jernbanedæmninger.
  • Blomstringstid: Juni-juli.

Frøstjerne er en ekstremt truet art.

I 1984 blev der opdaget to etablerede bestande af Frøstjerne tæt på Finlands østgrænse. Indtil nu er der kun fundet tilfældige bestande i sydlige og nordlige Savo regioner i det østlige Finland. Bestanden ved Möhkö nær Ilomantsi er åbenbart en nykommer fra tiden omkring vinterkrigen i 1939, mens man ved at arten har været i Kantosyrjä i Tohmajärvi siden før den sidste krig. Oprindelsen til bestande er uklar, men de kan have forbindelse til bestandene ved den østlige grænse. Grænsen for det almindelige udbredelsesområde for arten i det sydlige og østlige Europa kommer tæt på de sydlige baltiske kyster og går igennem St. Petersborg til Ääninen søen. Frø fra disse planter kan for eksempel være kommet til Finland med trækfugle. Adskillige bestande af Frøstjerne er altså fundet ved adskillige tilfælde ved siden af veje og jernbaner.

Finske bestande af Frøstjerne har holdt sig skjult for botanikere i årevis, så der kunne være flere uopdagede bestande i det nordlige Karelia. Dem der søger ville være smarte at se efter på vækststeder med forholdsvis næringsrig jord, for eksempel enge som bliver påvirkede af oversvømmelser. De burde også lære at adskille Frøstjerne fra andre arter i familien: dette er heldigvis ret nemt fordi andre Frøstjerner ikke er lige smalle.

Andre arter i samme genus
Andre arter i samme familie

Follow us!

Identificer arter!

Sivun alkuun / Top of the page