© Copyright: Billeder: Jouko Lehmuskallio.
All rights reserved.

Gaffel Vortemælk

Euphorbia peplus

  • Familie: Vortemælkfamilien – Euphorbiaceae
  • Vækstform: Etårig urt.
  • Højde: 10-20 cm. Stilken er ofte grenet fra basen, hårløs. Indeholder mælkesaft.
  • Blomstre: De små han og hunblomstre, som mangler bloster bliver båret i grupper i midten af et skållignende svøb (dannet af sammenvoksede dækblade), helheden minder om et enkelt grønt blomster. Talrige støvdragere. 3 sammenvoksede frugtblade. Dækbladene er ægformede, ligner stilkbladene. Blomsterstanden er en 3-grenet, dobbelt 2-sidet sammensat blomsterskærm. Nektarudskillende kirtelhår i en seglformet blomsterkop, lys i farven med lange spidser.
  • Blade: Vekselstillede, kortstænglede. Bladene er elliptiske-bredt spadeformede, med hel kant, mørkt grønne.
  • Frugt: 2 mm lang, 3-delt kapsel. Delfrugterne er smalt vingede.
  • Vækststeder: Haver, blomsterbed, køkkenhaver, jorddynger, ødejord, læsseområder.
  • Blomstringstid: Juni-september.

Den store Vortemælkfamilie er meget forskelligartet: arter kan være urter eller tornede buske, saftplanter eller høje træer. De fleste af arterne er oprindeligt fra varme lande og mange minder om Kaktus. Vortemælk og Kaktus kan dog straks skelnes ved at stikke i plantens blade eller stilk med en nål: hvis hvid mælk flyder ud er det Vortemælk. Mælken er en meget giftig blanding og har også givet nogle gifte, euphorbine og euphorbone, deres navne.

Gaffel Vortemælk er lidt lille og sart, og den ligner ikke en Kaktus meget, men dens mælk er lige så stor grund til at undgå den. Dens ubehagelige smag og giftighed gør at selv sultne spisende lader den få fred, men det beskytter ikke planten mod konkurrence fra andre planter. Denne krævende art trives kun på næringsrige, kalkholdige vækststeder, hvor større planter i Finland almindeligvis gror. Faktisk vokser Gaffel Vortemælk i Finland kun på steder, som er forstyrrede af mennesker, f.eks. blomsterbede ved kolonihaver og ved siden af planter, som kræver gødning. Lugere kunne vælge at lade denne forholdsvis harmløse ukrudtsplante vokse i fred.

Gaffel Vortemælks vækststeder kan også blive bevokset av Skærm Vortemælk (E. helioscopia), hvis blomsterstand er femgrenet og hvis blade er savtakkede i spidsen.

Andre arter i samme genus
Andre arter i samme familie

Follow us!

Identificer arter!

Sivun alkuun / Top of the page