Doronicum columnae Doronicum plantagineum Doronicum pardalianches

© Copyright: Billeder: Jouko Lehmuskallio.
All rights reserved.

Gemserod

Doronicum orientale

  • Familie: Kurvblomstfamilien – Asteraceae
  • Vækstform: Flerårig urt.
  • Højde: 30–60 cm. Stilken er næsten glat. Med underjordiske udløbere.
  • Blomstre: Blomstre former et 3-9 cm bredt, enkelt blomsterlignende hoved dækket af dækblade. Hovedets blomstre er gule, strålesmåblomstre er tungelignende, disksmåblomstrene er rørformede og små. 5 støvdragere. Støvvejen er sat sammen af 2 sammenvoksede frugtblade. Dækblade i 1 række. Hovedet er enkeltstående, afslutter stilken.
  • Blade: Vekselstillede, basalbladene er langstænglede, 3-4 stilkblade, kortstænglede-stængelløse. Bladene er ægformede, hjerteformet baseret, de basale hak er grunde, kanterne er uregelmæssigt tandede.
  • Frugt: Grundt furet hårpensel med ugrenede hår på spidsen.
  • Vækststeder: Prydplante, sommetider et levn fra gamle haver.
  • Blomstringstid: Maj.

Doronicum planter er oprindelige i asiatiske og europæiske bjergområder, hvor de traditionelt er blevet benyttet til medicinsk brug. De er ikke blevet udviklet til prydplanter før det sidste århundrede, men dens arter har fundet sin plads i hjertet af finske haver og blomsterbede på en forholdsvis kort tid. Gemserod blomstrer tidlig og det er umuligt at undgå at se dens betagende gule hoved på den bare jord lige efter vinteren. Da foråret kommer tidligere ser planten ud til at blomstre i Finland tættere på begyndelsen af maj. Mange som blomstrer om foråret dør i begyndelsen af sommeren, men Gemserods blade forbliver grønne til efteråret.

Gemserods tidlig blomstring er vigtig for mange insekter, som æder nektar, da der ikke er meget at vælge imellem på den tid af året. Dens blomstre tiltrækker f.eks. sommerfugle, fluer og bier. Gemserods foretrukne vækststed er halvskygget næringsrig jord. I passende blomsterbede spreder den sig langsomt gennem sine rodudløbere, og kan også forvilde sig til naturen.

Gemserod bliver ofte forvekslet med Dværg-Okseøje, som er forståeligt, bortset fra forskellen i farven på hovedet er de meget lige. Gemserod minder også meget om arter i slægten som almindeligvis bliver dyrket, f.eks. Tue Gemserod (D. columnae), selv om den mangler Gemserods form af underjordiske udløbere. Den blomstrer også lidt senere. Tue Gemserods blade er regelmæssigt sparsomt tandede, mens Gemserods har uregelmæssige tandede kanter.

Andre arter i samme familie

Follow us!

Identificer arter!

Sivun alkuun / Top of the page