© Copyright: Billeder: Jouko Lehmuskallio.
All rights reserved.

Glat Burre

Arctium lappa

  • Familie: Kurvblomstfamilien – Asteraceae
  • Vækstform: Toårig urt. Stærk pælerod.
  • Højde: 90-200 cm. Stilken er grenet, grov, almindeligvis sparsomt håret.
  • Blomstre: Blomstre former et 3,5-4 cm bredt, enkelt blomsterlignende hoved dækket af dækblade. Hovedet har ingen strålesmåblomstre, disksmåblomstrene er røde (sjældent hvide), rørformede. 5 støvdragere. Støvvejen er sat sammen af 2 sammenvoksede frugtblade. Svøbet er så godt som kugleformet, fladtrykt, åbner når den modnes, (næsten) hårløst. Dækbladene overlapper i mange rækker, lange, pjuskede, smalt elliptiske, stive, lysegrønne, gule, krogspidsede. Hovedet er båret i halvskærmede klaser.
  • Blade: Vækselstillede, stænglede. Bladene er trekantede-bredt ægformede, almindeligvis hjerteformet baseret, med tandede kanter, undersiden er hvidfiltet.
  • Frugt: Fladtrykt, blidt buet, gråbrun, mørkplettet hårpensel med korte gule krogede hår pi spidsen.
  • Vækststeder: Gårdspladser og vejsider, omkring gammel beboelse, også affaldspladser og mølleområder.
  • Blomstringstid: Juli-september.

Burre trives almindeligvis på steder som er forstyrret af mennesker. Glat Burre i Finland er lidt fornem på den måde at den foretrækker gamle byer og herregårdshuse og former stande i deres alléer og haver. Standene er ofte meget små, bestående af kun nogle få planter. Glat Burre har altså spredt sig til en vis grad til bygårdspladser og veje, selv om vejarbejde og brolægning konstant reducerer antallet af mængden af brakjordsområder som passer arten. Glat Burre spredtes tidlig til Finland, hvilket kan ses på den måde den har koncentreret sig i hjertet af gammelt beboelsesområde.

Glat Burre har været en vigtig medicinplante som også er blevet plantet på nye vækstområder med vilje. I Sydeuropa blev en tinktur lavet af dens rødder, som blev brugt til udvortes behandling af hudsygdomme så som pustler, akne og bylder. Bladene menes også at have antibakterielle egenskaber, og de kan svøbes omkring udslæt. Burre samler næring til rødderne i et helt år, sommetider mere, før deres blomstringstid. Glat Burre har spredt sig langt ind i Asien, og i Østen er dens tykke rødder en anset ret og bliver brugt på stort set samme måde som Skorzonerrod (Scorzonera hispanica) bliver brugt i Vesten. Glat Burre bliver ikke rigtig brugt på nogen praktisk måde i Finland, og den bliver kun sjældent indsamlet. Den vokser mest almindelig i Hämeenlinna distriktet, ikke langt fra Helsinki.

Glat Burre genkendes på sine ufiltede hoveder og gule krogede spidse på sine dækblade. Filtet Burre (A. tomentosum), hvis hoved har et uldent dække, er meget mere almindelig og er lidt mindre end Liden Burre (A. minus). Burrer, som vokser sammen krydsbestøves let, og en del af Glat Burre standene er faktisk sammensat af hybrider mellem Glat og Liden Burre.

Andre arter i samme genus
Andre arter i samme familie

Follow us!

Identificer arter!

Sivun alkuun / Top of the page