© Copyright: Billeder: Jouko Lehmuskallio, Kari Pihlaviita, Per-Olof Wickman. All rights reserved.

Gøgeurt

Dactylorhiza lapponica

  • Andre navne: Laplands Gøgeurt
  • Familie: Gøgeurtfamilien – Orchidaceae
  • Vækstform: Flerårig urt. Knoldene er dybt fligede.
  • Højde: 10-25 cm. Stilken er børstehåret, ret blød, hul, øvre del er mørk rødligbrun.
  • Blomstre: Spejlsymmetriske, magenta, mørkt mønstrede, omkring 1-1,5 cm brede. 6 bloster i 2 hvirvler, hvor den ene er bygget til en læbe. Læben under blostre er sporeløs, prikket, lysere ved basen, 3-fliget spids. Spore er max. samme længde som frugtknuden. Støvdrager og støvvej er sammenvoksede til en griffel, 1 støvdrager, 1 støvfang. Blomsterstanden er halvskærmet, 5-12-blomstret aks.
  • Blade: Vekselstillede, stængelløse, 2-3, bliver gradvis smallere imod toppen. Bladene er smalt elliptiske til spadeformede, løber ud i en spids, parallelårede, med hele kanter, mørkegrønne på toppen med store mørke pletter, grågrønne på undersiden.
  • Frugt: En kapsel. Frøene er ganske små, støvlignende.
  • Vækststeder: Engmoser, bjergmoser, flodbredder.
  • Blomstringstid: Juli.

Gøgeurt er en truet art.

Gøgeurt arter er en af planteriges største familier: anslået antal af arter rækker fra 12 000 til 30 000. Dactylorhiza slægten kan nemt få botanikere til at rive deres hår ud. Slægten og dens arter har kun eksisteret siden slutningen af sidste istid. Da arterne praktisk talt er nyfødte, er der ikke stor forskel i deres udbredelsesområde, blomstringstid eller bestøvningsmetoder. Uden grænser imod krydsbestøvning er arterne ikke i stand til at forblive fuldstændig adskilte, og grænserne imellem forskellige arter er ikke særlig tydelige eller skarpe.

Gøgeurt blev beskrevet af Lars Leevi Laestadius, som senere blev bedre kendt som prædikant end botaniker, og han kaldte den Orchis lapponica. Siden dengang er dens status konstant ændret: efter at være blevet overflyttet til at være et medlem af Dactylorhiza slægten, er den som oftest blevet klassificeret som en Smalbladet Gøgeurt (D. traunsteineri), eller sommetider Maj-Gøgeurt (D. majalis; også kendt som Ringplettet Gøgeurt eller Priklæbet Gøgeurt) eller Kødfarvet Gøgeurt. Laestadius beskrev arten på basis af et eksemplar han fandt i Svensk Lapland, men det vokser også i andre dele af Lapland. D. sphagnicola, som minder om Kødfarvet Gøgeurt, Smalbladet Gøgeurt og Lyng Gøgeurt (D. maculate) vokser også i Finland. Arten er ikke velkendt, men den har sandsynligvis spredt sig fra syd. Den kan forveksles med Lyng Gøgeurt, som er smalbladet og uplettet, bortset fra en plettet læbe.

Andre arter i samme genus
Andre arter i samme familie

Follow us!

Identificer arter!

Sivun alkuun / Top of the page