© Copyright: Billeder: Jouko Lehmuskallio.
All rights reserved.

Gul Frøstjerne

Thalictrum flavum

  • Familie: Ranunkelfamilien – Ranunculaceae
  • Højde: 40–100 cm. Oprejst stilk, robust, furet, ugrenet op til blomsterstanden.
  • Blomstre: Radiersymmetriske, mindre end 10 mm. brede. 4 eller 5 blostersegmenter, grønlighvide og hindeagtige. Talrige støvdragere, ca. to gange længden af blostersegmenterne. Støvtrådene er oprejste, 3–5 mm. lange, og gule. 6 til 9 frie frugtblade, stængelløse også når de er udviklede til frugt. Blomsterstanden er en flerdobbelt halvskærm.
  • Blade: Vekselstillede, hårløse, og stænglede. Baser af stænglerne på basalbladene er brede med hindeagtige kanter, og stilkomklamrende. Bladene er trekantede og trebladede. Småbladene er videre en eller to gange trebladede eller højst 5-bladede, brede og med rundede baser. Vedhæng på småblad med rundede eller stumpe tænder, kanten er rullet nedunder, og den lavere overflade er grålig.
  • Frugt: En stængelløs, 3–4 mm. long, alm. 6–10-åset nøddefrugt med en kort spids.
  • Vækststeder: Enge ved vand, krat, og løvskove, grøfter, elsumpe.
  • Blomstringstid: juni-august.

Frøstjerner er en taksonomisk besværlig og ufuldstændig studeret gruppe. Der er både insekt, vindbestøvede og mellemliggende arter i slægten Thalictrum. Denne gruppe er et godt eksempel på evolutionær herkomst, hvor insektbestøvning udvikler sig til vindbestøvning, som ifølge nutidig opfattelse, er et højere udviklet stadie.

Gul Frøstjerne er sandsynligvis vindbestøvet, selv om de mildt lugtende blomstre tiltrækker insekter. Den er en giftig flerårig plante. Arten spredes godt langs vandløb ved hjælp af flydende nøddefrugter. Også vegetativ reproduktion er effektiv. Gennem en lang rodstok og udløbere former denne art udstrakte bestande. Gul Frøstjerne har været benyttet til at farve uld gul, og som medicin.

Andre arter i samme genus
Andre arter i samme familie

Follow us!

Identificer arter!

Sivun alkuun / Top of the page