© Copyright: Billeder: Jouko Lehmuskallio.
All rights reserved.

Gul Sennep

Sinapis alba

  • Familie: Korsblomstfamilien – Brassicaceae
  • Vækstform: Etårig urt.
  • Højde: 30–60 cm. Stilken er grenet, børstehåret, almindeligvis tydeligt groft håret.
  • Blomstre: Blomsterkronen er regelmæssig, gul, omkring 1,5 cm på tværs; 4 kronblade, 7-10 mm lange. 4 Bægerblade, udspredte. 6 støvdragere, hvoraf 4 er lange 2 korte. Støvvejene er sammenvoksede, et enkelt frugtblad. Blomsterstanden er en forlænget blomsterklase i frugtstadiet.
  • Blade: Vækselstillede, stænglede. Bladene er groft hårede, uregelmæssigt fjerfligede, afsluttende småblad er stort. Øverste stilkblade er tydeligt fligede.
  • Frugt: Mangefrøet, tæt stivhåret, 3-året, 2-4 cm lang bælg, afsluttet af et fladt, kernefrit næb af samme længde som den anden bælg. Bælgstilken er omkring 1 cm. Frøene er lyst gule.
  • Vækststeder: Marker, øde land, affaldspladser, haver, jernbanepladser. Sommetider dyrket og levn fra gamle haver eller en forvildet plante.
  • Blomstringstid: Juli-september.

Gul Sennep er tilfældig i Finland, selv om den ikke er specielt sjælden. De gule frø som modnes i de fladnæbbede bælge kan bruges til at lave sennep, og resten af stilkene er godt foder. Gul Senneps frø bliver brugt hele til at øge holdbarheden på syltede og bitre grøntsager fordi de forebygger væksten af mug og bakterier. Deres smag bliver dog ikke frigivet. Dette sker kun når de malede frø bliver blandede med en væske så at enzymerne i dem bliver aktiverede til at skabe en brændende sennepsdej. Senneps aroma forsvinder hurtigt, det er derfor at eddike eller citronjuice ofte bliver brugt til at bevare smagen. Hjemme bliver det anbefalet at man forbereder senneppen lige før brug, det fjerner ethvert behov for konserveringsmiddel.

Gul Sennep er uden tvivl den vigtigste rå ingrediens i fabriksfremstillet sennep, som er det mest almindelige krydderi over hele verden. Det kan ikke betale sig at dyrke Gul Sennep i Finland, men den bliver sommetider dyrket til at forbedre jorden og afværge skadedyr, og selv som en nektarplante for bier. Sennepsdyrkning ser dog ud til gradvist at starte i Finland i bredere skala. I dag bliver tusindvis af tons af sennep importeret til Finland hvert år, hovedsagligt fra Canada.

Paradoksalt nok, så bruges slægten sinapis ikke til ´meget stærk sennep, men den bliver hellere lavet af frø fra Sort Sennep (Brassica nigra) og Sareptasennep (B. juncea; også kendt som Indisk Sennep og Rød Sennep), som hører til brassica. Det er også muligt at finde disse voksende som tilfældige fremmede i Finland, men man skal være meget heldig – og selvfølgelig meget vidende. Det er ikke nemt at skelne imellem forskellige planter i korsblomstfamilien – nært beslægtede sinapis og brassica bliver lejlighedsvis grupperet i samme slægt.

Andre arter i samme genus
Andre arter i samme familie

Follow us!

Identificer arter!

Sivun alkuun / Top of the page