Galium verum, Galium x pomeranicum, Galium album

© Copyright: Billeder: Jouko Lehmuskallio.
All rights reserved.

Gul Snerre

Galium verum

  • Familie: Krapfamilien – Rubiaceae
  • Højde: 20–60 cm. Oprejst stilk, stærk, den lavere del firkantet, øvre del er cylindrisk.
  • Blomstre: Radiersymmetriske (regelmæssige), 3 mm. brede. Blomsterkronen er hjulformet, af 4 mørkegule (lysegule i hybrider), kronblade, som er voksede sammen i basen. Intet blomsterbæger. 4 støvdragere. Støvvejen er af to sammenvoksede frugtblade, 2 grifler. Blomsterstanden en stor, tæt kvast.
  • Blade: I hvirvler rundt om stilken, ustænglede. Hvirvler består alm. af otte blade som er nålelignende, lidt læderagtige, ender i et kort børstehår. Kanterne er tydeligt rullede nedunder.
  • Frugt: En hårløs, glat spaltefrugt formet af to kuglerunde dele, 1,5 mm. bred.
  • Vækststeder: Tørre enge på sandet jord, enebærsmåkrat, vejsider og kyster.
  • Blomstringstid: juli-september.

Gul Snerre er veltilpasset til tørre forhold. Den har en stærk og lang, mangegrenet pælerod og en rodstok. Også de nålelignende blade er karakteristiske for planter som er modstandsdygtige imod tørke. I hver hvirvel er der otte nåleformede blade.

Roden producerer en rød farve som har været benyttet til at farve uld. Tidligere blev planten også benyttet som sengehalm og i kister på grund af dens behagelige lugt.

Gul Snerre er truet af hybridisation med den nært beslægtede Hvide Snerre (G. album). Af den grund er de oprindelige mørkegule blomstre af den rene Gule Snerre blevet sjældne. Løvbladene på hybridindivider (G. x pomeranicum) er ofte lådne forneden, og deres hvidliggule blomstre er vellugtende lige som dem hos den rene Gule Snerre.

Andre arter i samme genus
Andre arter i samme familie

Follow us!Identificer arter!

Sivun alkuun / Top of the page