© Copyright: Billeder: Jouko Lehmuskallio.
All rights reserved.

Guldnælde

Lamiastrum galeobdolon

  • Familie: Læbeblomstfamilien – Lamiaceae
  • Vækstform: Flerårig urt. Udløberne er storbladede.
  • Højde: 20-40 cm.
  • Blomstre: Blomsterkronen er monosymmetrisk, gul, 12-15 mm lang, sammenvokset, tolæbet med langt rør. Overlæben er høj, buer udad; underlæben er 3-fliget, alle fliger er næsten lige lange, midterfligen er trekantet og tilspidset. Blomsterbægeret er næsten regelmæssigt, 5-fliget. 4 støvdragere, hvoraf 2 er korte og 2 lange. Støvvejen er sat sammen af 2 sammenvoksede frugtblade. Blomstre i hvirvler udgør et afbrudt aks.
  • Blade: Modsatstillede, stænglede. Bladene er bredt ægformede, stumpe eller lettere hjerteformet baserede, net årede, for det meste lyst plettede, undersiden ofte mørkt violet med tandet kant. Dækbladene er som stilkbladene.
  • Frugt: En 4-delt spaltefrugt.
  • Vækststeder: Parker, haver, skove, løvskove. Prydplante, et levn og forvildet fra gamle haver.
  • Blomstringstid: Maj-september

Den smukke Guldnælde kan i Finland findes omkring udkanten af gamle haver og parker, hvor den vokser som forvildet eller som levn. Den kan overleve uden pleje eller opmærksomhed i årtier og også udbrede sit område lidt. Ved hjælp af slatne udløbere kan den sprede sig til at skabe bestande, som dækker adskillige kvadratmeter. Arten findes især i naturen i Estland og det Karelske næs i løvkrat ved flodbredder og skove. Forskellige varianter, som har farvede blade er mere populære som prydplanter end ren Guldnælde. Planter som vokser i Finland har ofte hvide pletter, men i haver er der fuldstændig sølvløvede Guldnælder. Alle disse har store, smørgule blomstre i kompakte hvirvler.

Guldnælde er blevet skubbet rundt fra den ene slægt til den næste: Linné anså den først for at være medlem af slægten Hanekro (Galeopsis), og samtidig er den også blevet regnet for at høre til Tvetand (Lamium). Den er for nylig blevet regnet for sin egen slægt. Mere synlige identifikationsmarkører er blomsterkronens gule farve og den tydeligt tre-fligede underlæbe. Der er ingen fare for at forveksle den med andre Tvetand, der vokser i Finland som ukrudt. Af planter, som vokser i Finland, minder den måske mest om den storblomstrede Hamp-Hanekro (Galeopsis speciosa), selv om denne plante har ensfarvede lysegrønne fjerårede blade og en violet plet på det lavere blad på blomsterkronen.

Andre arter i samme familie

Follow us!

Identificer arter!

Sivun alkuun / Top of the page