© Copyright: Billeder: Jouko Lehmuskallio.
All rights reserved.

Hænge Pigfrø

Lappula deflexa

  • Familie: Rubladfamilien – Boraginaceae
  • Højde: 20–60 cm. Grenet ved basen, blødhåret, slank.
  • Blomstre: Radiersymmetriske (regelmæssige), bloster femdelt. Blomsterkronen er sammenvokset, ret lille, 3–6 mm., tragtformede, lyseblå. Blomsterbægerfligerne er næsten trekantede, spidse, glathårede. 5 støvdragere. Støvvejen er formet af to sammenvoksede frugtblade. Blomsterstanden består af adskillige svikler.
  • Blade: Vekselstillede. Rosetbladene og de laveste stilkblade er lådne, stænglede, stænglerne er vingede. Bladene er elliptiske til lanselignende, med trang base og rundet spids. Øvre stilkblade er stængelløse, næsten elliptiske, spidse.
  • Frugt: En spaltefrugt. Smånødderne er brune, pæreformede, flade, kanterne har en række af bredbasede torne med modhager.
  • Vækststeder: Klippefyldte steder, klippefremspring i løvskove, sydvendte klipper.
  • Blomstringstid: juli-august.

Bredt defineret, omfatter slægten Lappula omkring 75 arter, der forekommer på den nordlige halvkugle og i Sydafrika og Australia. Seks arter forekommer i Europa, fire af dem er hovedsagligt sydøstlige. I Finland kan to arter findes bortset fra Hænge Pigfrø. Disse er Pigfrø (L. squarrosa) og L. marginata. Den senere er dog kun sporadisk forekommende.

Hænge Pigfrø er en opstigende eller oprejst, blødhåret etårig eller toårig plante. På trods af at dens forekomst er koncentreret i nord, er den ikke en tundraart, men lokaliteterne er ved den nordlige grænse af taiga eller i fjeldbirk zonen. Dette er en krævende art, som foretrækker kalkholdige steder og sydvendte klippesider. Den er beskyttet i Finland.

Pigfrøer (Lappula spp.) minder meget om Forglemmigej (Myosotis spp.), men adskiller sig på blomsterne og smånødderne. Tornene på smånødderne, på den anden side, ligner dem hos hundetunge (Cynoglossum spp.).

Andre arter i samme genus
Andre arter i samme familie

Follow us!Identificer arter!

Sivun alkuun / Top of the page