© Copyright: Billeder: Jouko Lehmuskallio.
All rights reserved.

Håret Høgeurt

Pilosella Pilosellina

  • Familie: Kurvblomstfamilien – Cichoriaceae
  • Højde: 5–25 cm.
  • Blomstre: Citron til dybgule stråleblomster (rødstribede på undersiden) gruperet sammen i et blomsterlignende hoved. Blomsterkronen består af 5 sammenvoksede kronblade. Blomsterbægeret er tilpasset til en ring af hår. 5 Stilke, støvknapperne er samlet til et rør rundt om griffelen. Støvvejen er af to sammenvoksede frugtblade, isoleret griffel, støvfanget er tofliget. Hovedet er dækket af adskillige hvirvler af dækblade, hvor de indre er næsten to gange så lange som de ydre. Hovedet står alene på toppen af et langt uldent skaft.
  • Blade: I en grundstillet roset. Stængel ca. 2 cm. lang og lådden. Bladene er omvendt ægformede til elliptiske, ca. 4 cm. lange, dækkede af simple hår på begge sider, undersiden har også stjerneformede hår (nu og da også nogle få på oversiden). Det er sjældent, at der ikke findes simple hår på planten.
  • Frugt: en lille, rødbrun, furet hårpensel, kronet med gulbrune hår.
  • Vækststeder: P. officinarum ssp. pilosella: Klippefremspring, tørre enge på sandet jord. ssp. peleteriana: klippefremspring, åbne klippeskråninger.
  • Blomstringstid: juni-juli.

Den Hårede Høgeurt er roset med udløbere, almindeligvis flerårig med mælkesaft. Arten har to underarter, ssp. peleteriana og ssp. pilosella. Typisk for begge arter er at blomsterhovedet er isoleret og på toppen af en lang, bladløs stilk, og at undersiden af bladene er tætpakket med stjerneformede hår. Den Hårede Høgeurt vokser på solrige og tørre steder, så som klippefremspring.

Andre arter i samme genus
Andre arter i samme familie

Follow us!

Identificer arter!

Sivun alkuun / Top of the page