© Copyright: Billeder: Jouko Lehmuskallio.
All rights reserved.

Have-Knopurt

Psephellus dealbatus

  • Latinsk synonym: Centaurea dealbata
  • Familie: Kurvblomstfamilien – Asteraceae
  • Vækstform: Flerårig urt. Underjordiske udløbere.
  • Højde: 60-100 cm.
  • Blomstre: Blomstre 3-5 cm brede, enkelt blomsterlignende hoved dækket af dækblade. Hovedets strålesmåblomstre er lyserødt-blålighvide, skråt tragtformede, fligede i spidsen; disksmåblomstrene er røde, rørformede. 5 støvdragere. Støvvejen er sat sammen af 2 sammenvoksede frugtblade. Svøbet er halvkugleformet, dækbladene overlapper i mange rækker, med elliptiske gulbrunt vedhæng. Hovedet er enkeltstående, afslutter stilk og grene.
  • Blade: Vekselstillede, de lavere blade er stænglede, de øvre almindeligvis ustænglede. Bladene er fjerfligede, undersiden er lys, filtet, fligerne er brede, spidsen er tilspidset.
  • Frugt: Elliptisk, fladet hårpensel med meget korte børstehår på spidsen.
  • Vækststeder: Prydplante, sommetider vild.
  • Blomstringstid: Juli-september.

Kurvblomstfamilien er tydelig den største familie i planteriget med omkring 25.000 arter. Hvis en adskillelse skal gøres imellem kurvblomstfamilien og gøgeurtfamilien, så ligger den forrige stadig på førstepladsen med 22.000 arter, mens den senere med 20.000 ikke er langt bagved. Man ved endnu så lidt om det tropiske planterige, så antallet kan være tusinder af arter ved siden af. Kurvblomstfamilien er tydeligt mere almindelig i Finland end gøgeurtfamilien, både med hensyn til antal af arter og hvor talrigt de vokser. Arter som er oprindelige i Finland har fået selskab af andre, som er blevet bragt af mennesker eller er kommet på en anden måde. Af slægten Centaureas omkring 500 arter, vokser et dusin i Finland. Det er mest sandsynligt at ingen af dem er oprindelig i Finland, men er kommet med dyrkning eller transport, og nogle er forvildet til naturen fra blomsterbede.

Have-Knopurt vokser sommetider i Finland som en prydplante, og af og til forvilder den sig. Den er oprindelig i Kaukasus og nordøstlige Tyrkiet, hvor den vokser på bjergenge og stenede skråninger. Det er typisk for artens blade at have hvidlige filtede undersider. Den mest almindelige dyrkede plante i Finland er nok ‘Steenbergii’, som har magenta blomstre. Smukt blomstret knopurt bliver specielt foretrukket af bier, men de tiltrækker også sommerfugle. Have-Knopurt kan sås i haver med frø og den spreder sig ret godt. Den spreder sig ikke langt, fordi dens hårpensel er sparsomt dunhårede kant ikke virker som en faldskærm.

Andre arter i samme familie

Follow us!

Identificer arter!

Sivun alkuun / Top of the page