Calendula arvensis Calendula arvensis

© Copyright: Billeder: Jouko Lehmuskallio.
All rights reserved.

Have-Morgenfrue

Calendula officinalis

  • Familie: Kurvblomstfamilien – Asteraceae
  • Vækstform: Etårig urt.
  • Højde: 20-50 cm. Stilken er opadgående-oprejst, lodden over det hele, også kirtelhåret. Afskyelig lugt.
  • Blomstre: Blomstre former et 4-7 cm bredt, enkelt blomsterlignende hoved dækket af dækblade. Hovedets strålesmåblomstre er gulligorange-rødliggule, tungelignende, 3-tandede i spidsen; disksmåblomstrene er gulligbrune, rørformede og små (sommetider er alle blomsterne tungelignende). 5 støvdragere. Støvvejen er sat sammen af 2 sammenvoksede frugtblade. Dækblade i 2 rækker, praktisk taget lineære. Hovedet er enkeltstående, afslutter stilken.
  • Blade: Vekselstillede, stænglede-stængelløse, lavere stængler er vingede, øvre blade stængelomfattende. Bladene er smalt spadeformede, lange, smalt elliptiske, rundlig-mildt tilspidset spids, med hele kanter, sparsomt tandet, lodden.
  • Frugt: Langnæbbet eller buet, hårpensel med tornet bagside.
  • Vækststeder: Vejsider, affaldspladser, brakjord, græsplæner, blomsterbede. Prydplante, sommetider en forvildet.
  • Blomstringstid: Juni-oktober.

Have-Morgenfrue vokser vildt i Sydeuropa, men der er svært at sige nøjagtigt, hvor den oprindeligt hører hjemme. I Finland er den en populær sommerblomst og sommetider vokser den også vildt. Dyrkede blomstre er for det meste orange med en vild oprindelse og en forskelligfarvede dyrkede varianter.

Have-Morgenfrue har været en vigtig medicinplante til folkeheling allerede i gamle Grækenland, Rom og Arabien. Den mest almindelige brug af Have-Morgenfrue er til hudbehandling. Have-Morgenfrue præparater bliver brugt til at behandle f.eks. mindre sår, hård hud, eksem, kløe, brandsår, insektbid og stik, og hæmorider. Karotinerne i Have-Morgenfrue fremmer fornyelse af overfladevæv og dens antibakterielle egenskaber forebygger infektioner. Styrken hos Have-Morgenfrue er også blevet udnyttet i skønhedsterapi, og den bliver brugt til lotion, cremer og anden kosmetik. Som hårskyllemiddel giver Have-Morgenfrue et gyldent skær til lyst hår: det blev faktisk allerede brugt af vikingekvinder til at farve håret for hundreder af år siden. I dyreverdenen har den også i det mindste været brugt til at forskønne kanariefugles fjer. Have-Morgenfrue har også været brugt til at farve tøj gult. Planten har mange afgørende olier, så den har været brugt som tilsætning til parfumer.

Have-Morgenfrue er også god til en behagelig til te i små doser, og dens frodige strålesmåblomster passer til forskellig slags mad. Når den er bedst er Have-Morgenfrues farve tæt på safran, og den kan også bruges som erstatning for dens værdsatte krydderi. I store doser smager Have-Morgenfrue dog ubehageligt. Bladene kan bruges til salat, og når de er bedst smager de sødt selv om de ofte er bitre. Som sammenplantning tiltrækker den i tillæg pollen biller og afviser rundorme fra jorden. Have-Morgenfrues hoved åbnes normalt ikke når lufttrykket falder, så de kan bruges som et groft barometer – den kan sandelig bruges til meget.

Andre arter i samme familie

Follow us!

Identificer arter!

Sivun alkuun / Top of the page