© Copyright: Billeder: Jouko Lehmuskallio.
All rights reserved.

Hjertekarse

Lepidium draba

  • Latinsk synonym: Cardaria draba
  • Familie: Korsblomstfamilien – Brassicaceae
  • Vækstform: Flerårig urt. Producerer rodstokke. Former stande.
  • Højde: 30–50 cm. Stilken er grenet i toppen, lettere børstehåret, korthåret ved basen, øvre del er ofte glat.
  • Blomstre: Blomsterkronen er regelmæssig, hvid, omkring 0,5 cm på tværs; 4 kronblade, 3-4 mm lange. 4 Bægerblade. 6 støvdragere, hvoraf 4 er lange 2 korte. Støvvejene er sammenvoksede, et enkelt frugtblad. Blomsterstanden er en grenet, tæt, forlænget blomsterklase i frugtstadiet. Blomsterne dufter godt.
  • Blade: Vekselstillede, de lavere er stænglede, de øvre stængelløse, stængelomfattende, adskillige. Bladene er elliptiske-lange-spadeformede, skarpt tandede, grågrønne.
  • Frugt: Bredt hjerteformet, oval, vingeløs, spids, 3-5 mm lang bælg. Bælg stilken spreder sig, længere end bælgen.
  • Vækststeder: Vejsider, jernbaner, havne, flodbredder, øde jord, affaldspladser, møller.
  • Blomstringstid: Maj-juli.

Det er muligt for den omhyggelige naturforsker at finde eksotiske planter i daglige omgivelser. Hjertekarse hører oprindeligt til i middelhavslandene og Mellemøsten, men har med tiden spredt sig som en ukrudtsplante til dyrket jord. Den har overtaget store områder af land i Eurasien og har etableret sig selv succesfuldt som en særlig plante i det sydligste Finland. For længe siden kunne den ses vokse på depoter av ballastjord omkring havne. Arten har muligvis overlevet nogle steder siden sejlskibstiden, men mest sandsynligt er den på andre måder kommet til senere, f.eks. med kornsække. Mølleområder er traditionelle skattekister for planter som er kommet udefra. Hjertekarse har kun flygtigt etableret sig selv ved siden af jernbaner. I dette tilfælde er den sandsynligvis kommet under Anden Verdenskrig og har spredt sig med transport af korn og mad til de militære bataljoner.

Hjertekarses officielle slægtsnavn kommer fra det græske ord kardia, som betyder ‘hjerte’, som henviser til en udmærket identitetsmarkør for planten: dens hjerteformede frugt. Artens finske og officielle navn viser også til slægten Draba, som hører til korsblomstfamilien. Planterne er ikke særlig nært beslægtede, og de ligner heller ikke hinanden særlig meget, men det gamle navn er simpelthen blevet tilpasset senere til at henvise til hele slægten. Hjertekarses nærmeste slægtninge i den finske natur er medlemmer af slægten Lepidium. Disse blomstre er ofte mangelfulde: kronbladene er rudimentære eller mangler fuldstændig. Hjertekarse har på den anden side store blomstre med en tydelig duft af honning, som tiltrækker insekter godt. Planten formerer sig effektivt fra rodknoppe og danner smukke stande, som dækker adskillige kvadratmeter.

Andre arter i samme genus
Andre arter i samme familie

Follow us!

Identificer arter!

Sivun alkuun / Top of the page