© Copyright: Billeder: Jouko Lehmuskallio.
All rights reserved.

Hundepersille

Aethusa cynapium

  • Familie: Skærmplantefamilien – Apiaceae (Umbelliferae)
  • Vækstform: Etårig eller toårig urt. Hovedroden er opretstående, lys i farven, temmelig tynd.
  • Højde: 10-150 cm. Stængelen er grenet, cylindrisk, blomstergrenene er vinkelformede, sommetider smalt vingede, glatte, hårløse, ofte blårøde ved basen, hule, leddene har skillevæg.
  • Blomstre: Regulær blomsterkrone (actinomorphic), hvid, mindre end 5 mm bred (de ydre småblomstre er ofte lettere spejlsymmetriske og større end resten), 5 kronblade, hakkede med en indadbøjet spids. Bægerbladene mangler. 5 støvdragere. Støvvejen er af 2 sammenvoksede frugtblade, 2 grifler. Blomsterstanden er en sammensat blomsterskærm, 10-20 sekundære blomsterskærme. Primære blomsterskærme har ingen dækblade, sekundære blomsterskærme har 3-4 dækblade, nedadbøjede, linieformede, med skarpe spidser
  • Blade: Vekselstillede, stænglede, basen er bælglignende. Bladene er blanke, trevinklede, 2–3 finnede, småbladene er fligede.
  • Frugt: Ægformede, æglignende, flader ud fra bagsiden, 3-4-mm lang todelt spaltefrugt, tykkammet, smalt vinget.
  • Vækststeder: Vejsider, jorddynger, brakjord, haver, blomsterbed, køkkenhaver.
  • Blomstringstid: Juli-august.

I humusrig jord í Sydfinland kan man finde hundepersille som akkurat ligner persille (Petroselinum crispum). Men hundepersille er dødbringende giftig. I Centraleuropa forekommer forgiftninger ofte, eftersom hundepersille er en almindelig ukrudtsplante i haver, og bladene kan ende iblandt spiselige planter. Alle, som bor i Sydfinland og er interesserede i vilde grøntsager bør også kende denne plante, selv om den persillearter, som gror i Finland for det meste har krusede blade, så faren for at blande planterne er ikke lige så høj. Bladene hos hundepersille udsender heller ikke den krydrede lugt som er typisk for persille, men en ubehagelig lettere løglignende lukt. Oven i dette er arten meget sjælden i Finland og findes lettest i nogle gamle haver, ved væggene af tomme bygninger eller på brakjord, som er overgroet med ukrudt. Det er et af de sikreste tegn på at en region har været bebygget før, steder, hvor der har været bebyggelse i en lang tid og hvor bebyggelsen også har været forholdsvis tæt. I Finland findes gamle centre for bebyggelse for det meste i de sydvestlige dele, som også er kerneområderne for forekomsten af hundepersille.

Hundepersille er den eneste art i sin slægt, men den kommer i mange forskellige variationer og er blevet delt op i mange underarter, varianter og forme. I Finland kan der findes mindst to varianter, var. agrestis og var. cynapium, som ved første øjekast er meget forskellige fra hinanden. Generelt er det mest særprægede udtryk for arterne de let genkendelige grupper af tre grene hængende fra hver sekundær blomsterskærm i den flade blomsterstand. Den almindelige etårige hundepersille begynder at blomstre i juni og fortsætter til sent om efteråret. Den døde plante med frugter bliver stående oprejst i lang tid sum en vejviser om vinteren. I sjældne tilfælde, hvor hundepersille vokser som en toårig plante, overvintrer den som en bladroset.

Hundepersille indeholder giftige alkaloider, det samme gør andre stængelplanter, som almindeligvis er kendte for at være giftige. Selv en lille mængde kan føre til alvorlig forgiftning, og større mængder kan være dødbringende. Giften påvirker fordøjelsessystemet så vel som nervesystemet, nogle af symptomerne er mavepine, opkastning eller en kulde og følelsesløshed, som langsom spreder sig fra fødderne til hele kroppen.

Andre arter i samme familie

Follow us!

Identificer arter!

Sivun alkuun / Top of the page