Cynoglossum amabile Cynoglossum amabile Cynoglossum amabile Cynoglossum amabile Cynoglossum amabile Cynoglossum amabile

© Copyright: Billeder: Jouko Lehmuskallio.
All rights reserved.

Hundetunge

Cynoglossum officinale

  • Familie: Rubladfamilien – Boraginaceae
  • Højde: 30–70 cm.
  • Blomstre: Radiersymmetriske (regelmæssige), femdelt bloster. Blomsterkronen er rødbrun i begyndelsen, siden bliver den violet, klokke- til tragtformet, fligerne er halvkugleagtige. Blomsterbægeret er klokkeformet med bløde hår. Støvvejen er af to sammenvoksede frugtblade. Fem stilke. Blomsterstanden er en svikkel.
  • Blade: Vekselstillede. Grundbladene er langstænglede, stængelen er ca. 15 cm. lang, slankt vinget. Bladene er ca. 10 cm. lang, slankt elliptiske, lange kerteformede. De øvre stilkblade er næsten stængelløse. Alle bladene har bløde hår på begge sider.
  • Frugt: En firedelt spaltefrugt. En lille nød, som er kopformet, gulbrun, den ydre overflade er dækket med krogede hår.
  • Vækststeder: Landsbyfælleder, gamle ruiner og vejsider.
  • Blomstringstid: juni–juli.

Hundetungen (Cynoglossum spp.) minder meget om Forglemmigej (Myosotis spp.). Slægten omfatter imellem 50 til 70 arter, afhængig af definitionen. De fleste af arterne forekommer i temprerede og subtropiske egne eller i tropiske bjerge.

Elleve arter er oprindelige i Europa, fem af dem er knyttet til Midterhavsregionene. Den eneste art, som forekommmer i Finland er Hundetungen, som er en toårig, stiv, blødhåret plante med tætte løv og ret høje urter. De børstehårsagtige nødder hos denne art spreder sig ved at hænge sig selv på tøj og dyrepelse. Sådan har den bredt sig med mennesket, og dens forekomst bliver stadig sat i forbindelse med gammel bosættelse. Hundetungen er en nedadgående art.

Andre arter i samme familie

Follow us!

Identificer arter!

Sivun alkuun / Top of the page