© Copyright: Billeder: Jouko Lehmuskallio.
All rights reserved.

Hvas Klokke

Campanula cervicaria

  • Familie: Klokkefamilien – Campanulaceae
  • Vækstform: Almindeligvis en toårig plante. Kort pælerod, tyk, oprejst.
  • Højde: 30–100 cm. Stilken har skarpe kanter, grove hår.
  • Blomstre: Blomsterkronen er klokkeformet, 5-fliget, sammenvokset, 12-20 mm lang, lyseblå eller sommetider hvid. Blomsterbægeret er sammenvokset, 5-fliget, fligerne er stumpe. 5 støvdragere. Støvvejen er sat sammen af 3 sammenvoksede frugtblade, længere end blomsterkronen. Blomsterne er i tætte klynger som former en blomsterklase som afslutter stilken eller øvre aksler.
  • Blade: Vekselstillede. Basalbladene er stænglede, lancetformede-smalt spadeformede, visner almindeligvis ved blomstringstid. Stængelen er bredt vinget. Stilkbladene er stængelløse, lineære-smalt lancetformede. Bladene er uregelmæssige med rundede tænder, stift hårede.
  • Frugt: Rundet konisk, ret smal, kraftig året, lodden, nikkende, kapsel som åbner fra basen.
  • Vækststeder: Skovkanter, enge ved bakkesider, tørre enge og bredder.
  • Blomstringstid: Juli-august.

Hvas Klokke er en udryddelsestruet art i Finland.

Hvas Klokke er en stor plante som er en af vores smukkeste klokkeblomster. Den er almindeligvis nem at genkende på sin blomsterstand, en tæt, blåblomstret blomsterskærm. Den samme slags blomsterstand er også almindelig for dens nære slægtning Nøgleklokke (C. glomerata), men arterne kan i det mindste adskilles på formen af deres basale roset og blomsterbægerfliger.

Hvas Klokke er kortlivet, almindeligvis kun en toårig. Dens bevarelse er afhængig af produktionen af en overflødig masse frø: en plante kan producere 20-30.000 frø. Blomsterne bliver befrugtede af bier og blomsterfluer – selvbestøvning er også mulig, men i så fald er antallet af producerede frø meget mindre. Arten trives i lyse og åbne steder. Hvas Klokke oprindelige vækststeder er i Central Europæiske parklignende skove, levende hegn og fugtige enge. Arten kunne meget vel være en gammel indvandrer i Finland og den vokser almindeligvis på steder som mennesker har ryddet. Lige som mange andre gamle svedjebrugsarter, har Hvas Klokke tydeligt været nedadgående da almindelige vækststeder blev overgroede.

Andre arter i samme genus
Andre arter i samme familie

Follow us!Identificer arter!

Sivun alkuun / Top of the page