Anemone nemorosa x ranunculoides

© Copyright: Billeder: Jouko Lehmuskallio.
All rights reserved.

Hvid Anemone

Anemone nemorosa

  • Familie: Ranunkelfamilien – Ranunculaceae
  • Vækstform: Flerårig urt. Krybende lang rodstok med udløbere, brun.
  • Højde: 8-30 cm. Stilken er ugrenet, sparsomt håret-hårløs.
  • Blomstre: Blosteret er regelmæssigt, hvidt, ofte rødligt på udsiden eller sommetider fuldstændigt rødt (af og til blåligt eller violet), 20-40 mm bredt. 6-7 blomsterblade, hårløse eller sommetider med hårløs base. Bægerblade ser ud til at mangle – de minder om kronblade og bliver regnede som blomsterblade. Dusiner af gule støvdragere. Mange støvveje med separate blade. Blomsterne afslutter almindeligvis enkeltstående stilken.
  • Blade: 1-2 basalblade, langstænglede, dør tidligt. Stilkbladene er almindeligvis en trebladet hvirvel, kortstænglede, lysegrønne, mindre end basalbladene. Bladene har almindeligvis 3 småblade; småbladene er ret brede, yderligere 2-3-fligede, fligerne har tandede kanter.
  • Frugt: Elliptisk, lodden, kortspidset, 4-5 mm lang nøddefrugt, adskillige sammen. Frugtstanden er nikkende.
  • Vækststeder: Unge løvskove, skovkanter, krat, græsland, sumpe, volde, grøftekanter.
  • Blomstringstid: Maj-juni.

Hvid Anemone er symbolet hos Uusimaa provinsen, og den er beskytter i Oulu provinsen og Lapland.

Når mors dag kommer i Finland i begyndelsen af maj, er skovbunden i løvskovene mod syd i landet et hav af Hvid Anemone da naturen kommer tilbage til live i al sin vælde. Tiden, hvor anemonerne blomstrer, bliver kaldt ‘forårsansigtet’ i skoven, som betyder den tid, hvor træernes blade ikke skygger for skovbunden. Hvid Anemone bliver hurtigt sjældnere når man kommer længere nordpå, og allerede i det nordlige Häme vokser den kun her og der. Der er adskillige separate bestande i det nordlige Finland på flodbredder og mosekanter, som sandsynligvis er en arv fra en tid, hvor klimaet var varmere end det er nu og Hvid Anemone derfor var mere udbredt.

Hvid Anemones blomsterblade ser ofte lidt rødlige ud, men der er også eksempler som er gullige. Der er også en form med blå blomstre – og i Sverige er der også en form som har en violet blå midte med er hvid på de ydre dele. Der er en form med flere blade og også planter hvis kronblade er fligede som blade eller også grønne. Blomsterne indeholder ingen nektar, men den bliver befrugtet af fluer og biller, som finder pollen at æde. Resultatet af befrugtningen er almindeligvis godt og der bliver dannet mange frø. Nøddefrugten har et olieagtigt vedhæng (elaiosome) som myrer kan lide, og som fremmer spredningen af planten.

Hvid Anemone kan krydsbestøves med Gul Anemone, det giver den sjældne sulfur-gul-blomstrede (1-3 blomstre) (A. nemorosa x ranunculoides), som er lidt større end sine forældreplanter. Den er steril og formerer sig derfor ikke seksuelt.

Andre arter i samme genus
Andre arter i samme familie

Follow us!

Identificer arter!

Sivun alkuun / Top of the page