© Copyright: Billeder: Jouko Lehmuskallio.
All rights reserved.

Hvid Dueurt

Epilobium ciliatum

  • Andet navn: Kirtlet Dueurt
  • Familie: Natlysfamilien – Onagraceae
  • Vækstform: Flerårig urt. Tykbladet overvintrende basal roset og rester af visnet roset.
  • Højde: 30–100 cm. Stilken er ugrenet-grenet, oprejst-grenet, børstehåret, den lavere del hårløs, øvre del har kirtelhår, ofte rødlige.
  • Blomstre: Blomsterkronen er regelmæssig, hvid (ofte lyst rødlig), 3-4 mm lang; 4 kronblade med hakket spids, lige lang som blomsterbægeret. 4 Bægerblade. 8 støvdragere. Støvvejen er formet af to sammenvoksede frugtblade, støvfanget er køllelignende; frugtknuden er under blomsterbladene, har kirtelhår. Blomsterstanden er halvskærmet, bladrig blomsterklase.
  • Blade: Basal roset og modsatstillede på stilk (vekselstillede på blomsterstand), meget kortstænglede. Bladene er ægformede, runde i basen, kort tilspidsede, med takket kant, hårløse, klart grønne.
  • Frugt: 5-8 cm lang rørformet kapsel med 4 rum.
  • Vækststeder: Haver, gårdspladser, blomsterbed, kyster, grøfter, vejsider, skovningsområder, brakjord.
  • Blomstringstid: Juli-august.

I Finland er der 18 arter af natlys, hvis 5 etablerede nyankomne bliver talt med. Hvid Dueurt er oprindelig fra Nordamerika, men til Europa med mennesker og til sidst gennem Sverige til Finland. Den første optegnelse i Finland var i Lohja i 1915. Kirtlet Dueurt (E. adenocaulon) og Alaska Dueurt (E. glandulosum) etablerede også sig selv i Finland ved denne tid. Pludselig havde Finland en gruppe af nye natlys som mindede meget om hinanden, og det tog lidt tid før man fandt ud af at skelne imellem dem.

Nordamerikanske natlys har spredt sig med utrolig hastighed til nye områder, især Kirtlet Dueurt som har været pioneren af de nyankomne i det tidlige 20 århundrede. Hvid Dueurt har været lidt langsommere at erobre Finland. Artens store behov for vand og svage behov for at trænge sig ind på vild vegetation har gjort den lidt sjældnere og sværere at finde end dens slægtninge, bortset fra sydpå. Den har nok endnu ikke opnået en sikker position langs sin nordlige grænse, men den har i det mindste etableret sig som en del af Finlands natur, midt og sydpå i landet. Der bør passes på Kirtlet Dueurt fordi planter, der kommer fra lignende klima til Finland kan trives så godt her at de bliver en trussel mod de oprindelige planter.

Hvid Dueurt kan adskilles fra Kirtlet Dueurt på sin mindre størrelse og lysere skygge på blomsterkronen og også på identifikationsmarkørerne på frøene. Hvid Dueurt har ofte oprejste grene og ser klart forskellig ud fra de mere viftelignende grene hos Kirtlet Dueurt. I tillæg, så er bladene mindre, stumpere med mindre tænder og har en renere grøn farve. På den anden side, det kan være meget svært at identificere planter som ikke er blomstret endnu.

Andre arter i samme genus
Andre arter i samme familie

Follow us!

Identificer arter!

Sivun alkuun / Top of the page