Chenopodium suecicum Chenopodium suecicum Chenopodium suecicum

© Copyright: Billeder: Jouko Lehmuskallio.
All rights reserved.

Hvidmelet Gåsefod

Chenopodium album

  • Familie: Amarantfamilien – Amaranthaceae
  • Højde: Almindeligvis 10–100 cm. Oprejst stilk, hård, grenet, almindeligvis rødstribet.
  • Blomstre: Radiersymmetriske (regelmæssige), ca. 2 mm. brede. Bloster består af fem grønne, melhårede (dækkede af kirtelhår) segmenter. Blomstrene er næsten stængelløse, meget små, båret i tætte klynger. Fem støvdragere. Frugtbladene er sammenvoksede ved basen, støvvejene er 2-griflede.
  • Blade: Vekselstillede, grågrønne, diamantformede eller trekantede, og dækkede af kirtelhår (‘melhårede’). Bladkanterne er sparsomt tandede, tænderne er stumpe. De øvre blade har hele kanter.
  • Frugt: En tynd, hindeagtig nøddefrugt.
  • Vækststeder: Dyrket land, gårdspladser, vejsider og øde steder.
  • Blomstringstid: juni-september.

Arter inden for slægten Chenopodium er vanskelige at adskille. De har ofte adskillige varianter, hvis identifikation almindeligvis kræver et mikroskop. Et af det vigtigste kendetegn at adskille dem efter, er opbygningen af frøskallen. Slægten bliver let blandet sammen med mælder (Atriplex spp.). Men den senere har enkønnede blomstre og karakteristiske frugtindkapslende dækblade.

Hvidmelet Gåsefod er en skadelig etårig ukrudtsplante. Dens stilk er ofte grønstribet og bladakslerne røde. Kirtelhårene på stilken og blomsterstanden gør planten melhåret. Denne art bliver ofte forvekslet med Grøn Gåsefod (C. suecicum) som dog almindeligvis ikke har røde bladaksler, og dens løvblade er almindeligvis skarpt tandede og har ret store tænder ved basen.

Muligt brug af frø og blade hos Hvidmelet Gåsefod både som mad og foder er jævnligt nævnt i litteraturen. Som ukrudt er den mest succesfuld på nitrogenholdig jord, da dens tørkemodstand bliver forøget af stigende tilgængelighed af nitrogen.

Andre arter i samme familie

Follow us!

Identificer arter!

Sivun alkuun / Top of the page